2013-01-29 1604 浏览
某日我和同事去歌赋街的上海弄堂馄饨食lunch,发现对面呢间全白色的餐馆,好似几吸引,就决定揾日试试。佢个lunch set menu包含一个soup or salad,main course,coffee or tea,一律$108+10%service charge。个免费法国面包系热辣辣奉上。不过我不好太硬的法包,所以我同事包办一大半。同事选择soup of the day,是carrot and ginger soup,我无试。我的前菜系caesar salad,是一颗罗马生菜加少少anchovy,bacon和crumbs。这个沙律有水准,分量啱啱好,个dressing酸酸地够开胃,不过可唔可以切开旧生菜呢?无可能成棵菜啃架wor...同事的主菜是pumpkin risotto,佢话我个牛扒吸引啲。我叫咗件sirloin medium cooked,其实应该要叫medium rare,因为件扒薄身,我嫌佢熟咗少少。肉味系浓嘅,以咁嘅价钱我觉得已经好okay。伴碟的薯仔我俾咗同事食,佢话好好食。我地叫咗冻柠茶,甜度刚刚好。不过我觉得可以糖浆另上,因为个个人接受的甜度唔同。咁嘅价钱

咁嘅价钱有咁嘅食物素质真系好唔错,特别系叫牛扒会好抵,如果系兰桂坊或者soho应该要再贵啲。

此店另一特色是门口块空地中午必有一班大叔踢毽
我都唔知几耐系香港无见过人踢毽