2021-11-12
1974 浏览
米芝连二星餐厅,环境布置好优雅,但又唔会好老土,当日见在场食客都不乏年轻一族😂星期日突然好想食点心,咁岩人又系中环,不如就去试下!啲点心做到好好精致,望落份量唔多,食完系劲饱嘅!😆XO酱脆煎肠粉($88)呢个应该系今餐茶最最最好食嘅点心!将肠粉煎到外脆内软。外层好脆好有咬口,但入面重系滑嘟嘟,层层分明,加埋XO酱系超好食!我哋系叫左2碟食🙈香葱澳洲M9和牛千丝酥($87)🐮用一个小手袋造型出场非常别致,外层酥皮充满牛油香同埋够薄,但系咬落去啲碎唔会飞到周围系,入边嘅牛肉好香浓非常好味!烤芝士鲜虾春卷($78)🦐🧀春卷很脆口,放耍左都无淋左,虾味好香浓鲍鱼鸡粒酥($78)🐥鲍鱼煨到岩岩好,食落好弹牙,鸡肉入味而且好滑,个挞皮好松化,加埋个汁系好好食。彩蔬竹笙上素粉果($78)🌱粉果正常发挥同出边冇乜分别香茜鲜虾饺($87)🦐呢个比较淡口,食得太多煎炸野,食呢个有种清新嘅感觉脆香贵妃鸡 ($290半只)🐣金黄色嘅鸡皮好香脆但不油腻,而鸡胸同其他部份都做到嫩滑多汁,一个大厨嘅功架完全可以系一个菜式到显现出来!芹香鲜虾芝麻筒($78)🦐煎得好香,上面大量芝麻,带出呢个本身嘅香味,包系入面虾胶都
XO酱脆煎肠粉($88)
香葱澳洲M9和牛千丝酥($87)🐮
烤芝士鲜虾春卷($78)🦐🧀
春卷很脆口,放耍左都无淋左,虾味好香浓
鲍鱼鸡粒酥($78)🐥
彩蔬竹笙上素粉果($78)🌱
粉果正常发挥同出边冇乜分别
香茜鲜虾饺($87)🦐
呢个比较淡口,食得太多煎炸野,食呢个有种清新嘅感觉
脆香贵妃鸡 ($290半只)🐣
芹香鲜虾芝麻筒($78)🦐
煎得好香,上面大量芝麻,带出呢个本身嘅香味,包系入面虾胶都好弹牙。
蒜香带子菜苗饺($87)🌱
蒜头味唔太犀利,带子新鲜,算系健康之选😂
上汤竹笙松茸灌汤饺($118)🍲
汤底好鲜甜,而且灌汤饺入面好足料,饺入面仲有汤汁添!
瑶柱花菇滑烧卖($87)🍄
烧卖大大粒,得出系用料新鲜,同埋系爽口弹牙。
潮式韮菜鸡粒粿🐥
怀旧点心,好足料,好食
香芒奶皇糯米糍($54)
芒果🥭味好香浓,一粒一口,方便食!
蜜饯迷你脆麻花($54)
脆麻花非常之松脆,配上蜜糖🍯,甜甜地脆脆地,口感劲好
推荐?🟡🟡🟡⚪️⚪️,用料新鲜好食😋。饮茶来讲价钱的确比较贵💰。如果真系嚟食一定要食XO酱炒肠粉!