2019-05-12
虽然不时都有落茶记食嘢,但就唔喺次次都有写食评,一来都喺星期六落番美孚嘅茶记食早餐,都已经写过,二来就可能无乜嘢好写,就懒得写。最近,就短期内去咗3间茶记,分别喺美孚「南记冰室」、荔枝角「饭意冰室」,以及今次分享唔喺开晌元朗,而开喺旺角嘅「元朗冰室」。之前都提及过,依家间间茶记都改为以冰室挂帅,但就无玩怀旧装修,只喺得个名,而「元朗冰室」更以厚猪扒专门店自居。旺角区租金贵,可谓吋金呎土,枱櫈排得密麻麻都预咗,幸而楼底高,感觉唔会太局促。餐牌插晒晌枱上,最抵嘅喺精选午餐,一共12款,包一杯餐饮,定价为$47-$56,旺角区嚟讲,唔算贵啦。但讲到喺餐厅嘅卖点,当然喺厚猪扒系列啦,有配饭、配乌冬、配沙律,定价$46-$62,都算喺晌合理嘅范围。既然厚猪喺佢哋招牌,我哋主打会点呢样。此外,仲有款特餐、全日早餐嘅系列,卖$45、$49、$59,可能喺大堆头制作,见有唔少客人叫。剩番一类叫拉面之选,虽然比起拉面店平一大截,但我心谂,想食拉面嘅人大多数会去拉面店,而嚟得茶记就想食啲港式嘢。厚猪扒配司华力肠饭 $52呢度啲餐碟宁舍巨型,挜咗半张枱,就算块猪扒够大块,整体睇起上嚟都唔多好睇。然而,讲到「
呢度啲餐碟宁舍巨型,挜咗半张枱,就算块猪扒够大块,整体睇起上嚟都唔多好睇。然而,讲到「厚猪」就不敢苟同,对比起「大家乐」嘅一哥焗猪,𠮶啲先称得上厚猪啦,点睇都只喺普通厚度,真喺原形毕露。虽然炸得甘香,入口松化,但有啲油腻;司华力肠亦只得半条,俾人有种小家嘅感觉,酱汁只有甜豉油一款,无得拣。 厚猪扒配莲藕饼饭 $52
老友就点咗配莲藕饼,都只喺细细哋两件,无话好唔好食嘅,只喺觉得未够脆口,食落亦喺好油。 驰名厚猪扒全日早餐 $59
另一位朋友见呢个全日早餐好强势,点都要试一试。整份早餐包括驰名厚猪扒、茄汁豆、欧陆肠、火腿嫩滑炒蛋、牛角酥、田园沙律,卖相就认真几得,但食味就普普通通咁,茄汁豆、欧陆肠喺冻嘅,牛角酥无牛油香,火腿感觉喺平价货色,唯独猪扒做得香口松化。 热奶茶
用上黑白奶嘅茶杯,唔晒多讲,都梗喺用黑白奶嚟冲调港式奶茶,茶底馥郁,茶味醇厚,但柔滑度普通而已。不过,奶茶我都喺钟意呢一类厚身有耳瓦杯。 食物上,我碟「厚猪」有负专门店之名,另外,亦想讲讲佢哋啲服务,事缘其实我哋一行6人,攞咗飞仔乖乖晌门口等位,但一个号码过完又一个(喺指过咗我哋个号码),二人枱、四人枱都嗌咗6、7张,我哋问门口个姐仔,过咗咁多张都未有我哋?佢话好难同时有枱拍到俾我哋,但睇在眼里,佢根本就无心安排(有心嘅,安排4个坐住先,再等多阵拍张2人枱就搞掂,茶记客一般都快上快落),因为门口等位人多唔忧做,结果,费事等,叫佢「嗱嗱淋」安排两张四人枱俾我哋就算。老老实实,无下次啰!