2018-07-11
早前嚟元朗, 朋友带我试过呢间特色面店, 之后我一直对佢嘅鳄鱼汤底同海鲜配料念念不忘。说得上特色, 就系只此一间, 想食就唯有专诚再次入嚟元朗啦。呢度嘅超值套餐$67, 包括 面 (三个𩠌)、小食(大)、菜 (系一碟!唔系几条㖞)。绝对唔系得个名!系认真超值㗎。今次嚟到, 小店比之前人气更旺!我哋由夜晚7点几食到8点几, 整段时间一直人来人往, 老板娘都冇停过手, 但落单同上菜效率依然保持极高, 佩服。果头落单, 转头就有得食啦!呢个就系传说中, 令我专诚入嚟元朗揾佢嘅泰国鳄鱼汤!老板对配料毫不吝啬, 汤底加入大量鸿喜菇、红枣、杞子, 鲜甜程度不难想像。呢个汤底配海鲜, 夹到绝呀!墨鱼仔鲜嫩软滑, 鱿鱼圈爽口弹牙, 用料新鲜, 仲份量十足。牛腩、金钱肚同汤底亦冇排斥感, 两者都非常入味, 腍身得嚟唔会软趴趴, 。炸鸡翼外皮金黄酥脆, 调味唔会过重, 不错!各款蔬菜都可以拣配腐乳 / 马拉盏 / 蚝油或全走, 小小一碟菜都关顾到客人嘅口味, 店主果然细心。食泰式汤面, 饮埋杯冰冻青柠梳打先够地道。如果有得拣椰子水就更好啦!
炸鸡翼外皮金黄酥脆, 调味唔会过重, 不错!