2022-03-05
小编即将「又大一岁」,屋企人book咗 lunch omakase 同我哩个老人家庆祝。『Omakase - 如月kisaragi 』$680。🥗头盘/沙律 1️⃣明太子沙律2️⃣合桃小鱼子3️⃣腌姜、山葵、辣蒜头4️⃣日本水菜沙律 (有少少wasabi味)6️⃣日本水果番茄7️⃣深海池鱼8️⃣矶烧鲍鱼(半只) 煮咗6-8个钟,上面仲有浓浓嘅鲍鱼干酱⋯⋯🥓茶碗蒸/ 烧物 1️⃣蒸水蛋虽然无上次咁热辣辣,但都滑嘟嘟!入面仲有年糕同银杏2️⃣西经烧深海池鱼,面豉酱腌两、三个钟,烧到外脆内软,无咩鱼油,比较干身,但够香口⋯⋯🍣寿司/ 刺身 (👷🏽♀️啲名系我听到咩,就打个同音字,唔知系唔系咁写👷🏽)1️⃣蜜柑鲷寿司配海带酱 —— 肉质比较淋身2️⃣金木鲷寿司 —— 烧香咗个皮,带岀油香,上面仲加咗柚子皮3️⃣鲠白鱼腩寿司 —— 肉质清爽,配上胡麻柚子酱4️⃣带子天妇罗配紫菜 —— 半粒带子,可惜炸耐咗少少,带子肉老咗啲5️⃣池鱼仔寿司 —— 上面加咗少许wasabi,虽然师傅话肉质比较淋,但其实都有少少爽6️⃣「听唔清楚名子嘅鱼」,有紫菜包住,肉质比较烟韧7️⃣关鲭鱼寿司 —— 系野生鲭鱼,加咗腌制白昆布(酸酸甜甜),鱼肉比较烟韧带少少筋8️⃣牡丹虾寿司 —
『Omakase - 如月kisaragi 』$680
🥗头盘/沙律
1️⃣明太子沙律
2️⃣合桃小鱼子
3️⃣腌姜、山葵、辣蒜头
4️⃣日本水菜沙律 (有少少wasabi味)
6️⃣日本水果番茄
7️⃣深海池鱼
🥓茶碗蒸/ 烧物
1️⃣蒸水蛋
虽然无上次咁热辣辣,但都滑嘟嘟!入面仲有年糕同银杏
🍣寿司/ 刺身
1️⃣蜜柑鲷寿司配海带酱 —— 肉质比较淋身
3️⃣鲠白鱼腩寿司 —— 肉质清爽,配上胡麻柚子酱
6️⃣「听唔清楚名子嘅鱼」,有紫菜包住,肉质比较烟韧
8️⃣牡丹虾寿司 —— 上面加咗用虾头壳炒香嘅酱(少少干身),入口超浓郁,牡丹虾肉身厚又爽口
9️⃣大拖罗 —— 烧香嘅鱼肉,带岀阵阵油香,紫苏叶同紫菜,有少少中和作用
🔟 海胆三文鱼籽丼饭 —— 用北海道白海胆、三文鱼籽自家腌过,比较鲜甜,无咁咸,上面仲有柚子皮
🍲汁物/汤
1️⃣蚬肉汤面豉汤
🍰甜品
1️⃣芒果芝士蛋糕 —— 仲有啖啖芒果肉 ,芝士味比较轻,唔会好腻
2️⃣适逢小编生日,仲有个正正方方嘅小蛋糕;有蜡烛之余,仲有朵玫瑰花🌹
📍 鮨美澄 (元朗) Sushi Misumi
元朗建德街26号益利大厦地下7号舖
【小编的话】
➡️原来「冯师傅」已经无做,今次lunch系新师傅 ;(第二次食)食物继续都新鲜可口,秘制嘅酱汁,有唔少有惊喜
➡️lunch嘅omakase $680,当然无晚餐咁丰富,少咗啲贝类;而鱼类比较相似,池鱼都以唔同型态岀现咗几次;论价钱、质素、份量,绝对可以encore