2019-02-26
今日同挚友入元朗揾嘢食,因为唔钟意排队等位嘅关系,所以决定去扫街🤤 一落巴士就见到呢间亚玉豆腐花总店,落住毛毛细雨都仲咁多人,都估佢一定系好嘢!所以即刻嚟碗暖笠笠嘅豆腐花,点知.....越买越多嘢食🤣基本上舖头嘅所有位置都用晒嚟现场整食品,不设坐位,即做即出品,所以全部嘢都好新鲜,我同朋友都好贪心,样样都想试🤪$9碗豆花,阿姐问我堂食定外卖,我话识食嘅一定拣堂食,除左要第一时间食到佢新鲜又嫩滑嘅质感之外,本人觉得食豆花一定要用传统嘅陶瓷碗先有风味,就好似饮酒唔可以用胶杯一样🤪🤪$9⋯⋯好似好耐冇食过咁平嘅甜品,暖笠笠又滑又有豆香,难怪排晒长龙。朋友叫咗碗豆花拼芝麻糊,都只系$12,太平了🤭黄糖姜汁任加唔嬲😍客家糍粑$15/3粒,即做即食,个皮真系好软好甄韧,我同朋友都系客家人,都唔知家乡有咁好味嘅特产🤩红豆拼豆花,perfect match$12/5个砵仔糕劲多豆,超足料又滑溜食到饱晒都要打包多两枝豆浆,朋友要冇糖黑豆,佢话因为佢个人已经好甜😆我就要有糖黄豆,甜度啱啱好😍
朋友叫咗碗豆花拼芝麻糊,都只系$12,太平了🤭
黄糖姜汁任加唔嬲😍
红豆拼豆花,perfect match
$12/5个砵仔糕劲多豆,超足料又滑溜