有次入元朗问住元朗嘅朋友仔有咩好嘢食佢介绍过俩口小吃,不过呢间人气餐厅成日会排长龙,所以最后无试到后来知道佢开咗喺中环,对我嚟讲方便好多而且仲可以坐低慢慢食,今日终于嚟试咗佢🤩刈包当然系佢哋嘅主打,一共五款我哋叫咗其中两款: 1️⃣香煎虾饼刈包2️⃣韩式泡菜炸鸡刈包+$33转套餐有一份细炸蕃薯条🍠同一罐汽水🥤/菊花茶🌼或者+$48配台湾啤酒🍻另外仲有都好出名嘅压饼,每日提供嘅款式都会有啲唔同今日四款口味👇🏻《🍵抹茶忌廉芝士》《🐽芋泥肉松》《🧀四式芝士》《☕️提拉米苏》我哋就叫咗抹茶忌廉芝士压饼试吓先🦐🦐🦐🦐🦐香煎虾饼刈包🦐🦐🦐🦐🦐馅料非常丰富,有手打虾饼配港式鱼旦酱蒜醋西洋菜同紫椰菜,面头仲铺满大量芝麻虾饼弹牙厚身同西洋菜、紫椰菜食落都好夹🍗🍗🍗🍗韩式泡菜炸鸡刈包🍗🍗🍗🍗炸鸡扒超大块,开头仲惊会好热气点知一食好Juicy,热气感大减个包配埋泡菜奶油芝士汁配埋梨、京葱、葱花、翠肉瓜丝、辣油辣粉,多重口感👍🏻个包都想赞一赞,就算食到尾都仲好软熟🍠炸蕃薯条虽然系细Size,但都有成碗,份量一啲都唔细蕃薯唔会炸得太干,本身都够甜,仲加埋梅粉食食吓就食晒成碗Lu😌🍵抹茶忌廉芝士压饼压饼嘅外皮好似monch
有次入元朗问住元朗嘅朋友仔有咩好嘢食
佢介绍过俩口小吃,不过呢间人气餐厅
成日会排长龙,所以最后无试到
后来知道佢开咗喺中环,对我嚟讲方便好多
而且仲可以坐低慢慢食,今日终于嚟试咗佢🤩
刈包当然系佢哋嘅主打,一共五款
我哋叫咗其中两款:
1️⃣香煎虾饼刈包
2️⃣韩式泡菜炸鸡刈包
另外仲有都好出名嘅压饼,每日提供嘅款式都会有啲唔同
今日四款口味👇🏻
《🍵抹茶忌廉芝士》《🐽芋泥肉松》
《🧀四式芝士》《☕️提拉米苏》
我哋就叫咗抹茶忌廉芝士压饼试吓先

🦐🦐🦐🦐🦐香煎虾饼刈包🦐🦐🦐🦐🦐
馅料非常丰富,有手打虾饼配港式鱼旦酱
蒜醋西洋菜同紫椰菜,面头仲铺满大量芝麻
虾饼弹牙厚身同西洋菜、紫椰菜食落都好夹
香煎虾饼刈包

🍗🍗🍗🍗韩式泡菜炸鸡刈包🍗🍗🍗🍗
炸鸡扒超大块,开头仲惊会好热气
点知一食好Juicy,热气感大减
个包都想赞一赞,就算食到尾都仲好软熟
韩式泡菜炸鸡刈包

🍠炸蕃薯条
虽然系细Size,但都有成碗,份量一啲都唔细
蕃薯唔会炸得太干,本身都够甜,仲加埋梅粉
食食吓就食晒成碗Lu😌
炸蕃薯条

🍵抹茶忌廉芝士压饼
压饼嘅外皮好似monchi咁烟烟韧韧
呢款嘅外皮系绿茶味
入面顾名思义系抹茶忌廉芝士
外皮煎得香脆,一切开就见到流心嘅忌廉芝士
外脆内软交错,啖啖香浓嘅抹茶忌廉芝士充满口腔

总结💭💭
中环嘅分店比起喺元朗要企喺街食
呢度会食得舒服好多
今次两款刈包嘅酱汁配搭都好钟意
压饼另外嘅几个味都好多人叫
呢间分店咁方便,一定会再嚟帮衬🫶🏼
2023-05-13
香煎虾饼刈包