餐厅: 永年士多 (寶城洋樓)
资讯:

「永年士多」喺元朗大名鼎鼎,平时经过都会见到大排长龙,咁啱呢日见到唔驶排队,所以谂都唔谂就去咗食~ 「永年士多」开业30几年,陪伴住一代元朗人成长,男朋友就系其中之一,由细食到大,而我就第一次试~之前就试过沙田间贵价版「永年」,今次就试下元朗本店睇下有咩唔同啦~ 虽然系老字号,不过有重新装修过,所以环境新净,坐得舒服~点餐方面就有啲似快餐店,要先喺counter嗌咗嘢食再揾位坐,仲要自己出去拎嘢食~ 🧡芝心丸+贡丸+紫菜+油面($39)🧡鱼皮饺+蜂巢豆腐+墨鱼虾卷+油面($43) 汤底无贵价版「永年」咁鲜甜,偏咸带辣!个人比较钟意嘅𩠌系芝士丸同墨鱼虾卷,芝士丸外皮爽口,咬落爆浆!墨鱼虾卷口感扎实弹牙! 车仔面整体味道比较普通,唔太特别,经过唔驶等位可以一试,未至于要跋山涉水排长龙都要试~ 🧡樽仔奶茶($17)樽仔奶茶味道同贵价版「永年」唔同,个人觉得呢间好饮啲!奶茶好丝滑,甜度啱啱好,饮落仲有阵桂花嘅香味!

🧡芝心丸+贡丸+紫菜+油面($39)

🧡鱼皮饺+蜂巢豆腐+墨鱼虾卷+油面($43)

🧡樽仔奶茶($17)