餐厅: 魚一壽司 (教育路)
资讯:

2024-06-11 1938 浏览
鱼一寿司 @sakaraichisushi 元朗可以话系元朗区入面最受欢迎嘅其中一间日本料理,餐厅最出名就系寿司同刺身大件夹抵食,所有鱼生都系每日空运到港,新鲜肥美,所以餐厅外面经常大排长龙,即使连平日夜晚嚟,都要攞飞等成个钟,不过相信我,食完会觉得呢个等待,系物超所值嘅!🔮牛油果,鱼生沙律先来一个沙律,做前菜来清新一下,平时食开嘅沙律前菜都系细细碗,但系呢个绝对系大大兜,差唔多用咗一个牛油果嘅份量,再加上厚切三文鱼,吞拿鱼,油钳鱼,帆立贝的鱼生粒,每粒都差唔多有一cm厚,配上自家制嘅日式沙律汁和新鲜沙律菜,加埋淡淡的鱼油香,清新开胃,口感丰富🔮芝士烤广岛蚝每次来我都一定会点这一个芝士烤广岛蚝,新鲜即开即烧,蚝肉肥美,on top加上沙律酱和芝士微烧,可以话系Double creamy,仲要自带新鲜嘅蚝汁,蚝香十足超级惹味呀!🔮和牛三食和牛刺身寿司🔸️和牛他他🔸️A5和牛火灵寿司以A5和牛做成三款不同的寿司,无论系以新鲜的刺身,和牛他他,火焰烧和牛片,净系品尝个牛味都会令你齿颊留香,而我当然系最钟意原汁原味嘅和牛刺身寿司啦🔮和风寿喜烧肥牛锅个人觉得呢个寿喜烧汤底属于偏清甜的,加上本身的肥牛
鱼一寿司 @sakaraichisushi 元朗可以话系元朗区入面最受欢迎嘅其中一间日本料理,餐厅最出名就系寿司刺身大件夹抵食,所有鱼生都系每日空运到港,新鲜肥美,所以餐厅外面经常大排长龙,即使连平日夜晚嚟,都要攞飞等成个钟,不过相信我,食完会觉得呢个等待,系物超所值嘅!

🔮牛油果,鱼生沙律

🔮芝士烤广岛蚝

🔮和牛三食
和牛刺身寿司🔸️和牛他他🔸️A5和牛火灵寿司

🔮和风寿喜烧肥牛锅
个人觉得呢个寿喜烧汤底属于偏清甜的,加上本身的肥牛牛肉香和豆腐香,汤底真系可以当汤来饮都唔会觉得好甜漏;肥牛肉质相当软腍,牛香十足,配上半生熟的月见汁,口感更见香滑

🔮鱼一极尚寿司
百零蚊就食到一个新鲜大碗嘅鱼生丼,真心真系觉得好抵,厨师绝对唔吝啬,鱼生份量相当之多,而且每款刺身鱼生都非常新鲜,大头牡丹虾,日本海胆,北海道帆立贝,厚切三文鱼片,吞拿鱼片,油甘鱼片,吞拿鱼蓉他他,新鲜鱼子,成个碗面切到满满的,卖相相当有睇头,鱼生仲多过啲饭,我哋两个人真系食得超满足

🔮盐烧厚切牛舌
只要系材料新鲜,味道就已经赢咗九条街;这个厚烧牛舌,牛舌肉质爽嫩弹牙,只是加岩盐和黑椒来提味,已牛味十足,且肉汁丰富,必食推介之一

🔮烧菠萝
呢个烧菠萝,亦都系我其中一个至爱,厨师会拣选差唔多熟透的菠萝,新鲜原个菠萝切片,入口爆汁Juicy ,非常清甜,攞来做饭后果甜品绝对一流啊

由于餐厅实在太受欢迎啦,加排队想排少一阵嘅话,可以预早GULU app度先登记攞位,预返啱时间,咁你到门口就唔好等太耐啦
  • 芝士烤广岛蚝
  • 鱼一极尚寿司丼