2024-07-30
周未约埋朋友去元朗牛舞食烧肉火锅放题,就系贪佢可以两个炉同时一边烧一边涮。除咗肉类亦食到蔬菜,感觉都健康啲。佢哋嘅放题分3个价位,我哋就拣咗食日式萨摩和牛放题,原价$638@可以食足120分钟,但依家餐厅做紧优惠有85折,早鸟(19:30前离座)仲有额外9折添。个日式萨摩和牛放题有成141品,当中包括咗6款鹿儿岛萨摩和牛、5款乐天澳洲和牛、多款海鲜同其他肉类,仲有蔬菜、丸类、前菜、炸物、串烧、甜品任食同饮品任饮。餐厅会先上一份萨摩和牛拼盘,入面有齐咁多款萨摩和牛,款款卖相都好吸引,油花分布平均,其中有5款可以用嚟烧,1款就用嚟做shabu shabu 。萨摩牛牛肩胛肉同油脂嘅比例最平均,食落最腍。萨摩牛牛腹肉,油脂比较多,所以油香比较重。而萨摩牛牛肋条肉味就最浓郁。仲有一口size嘅萨摩牛和牛粒同非常入味嘅萨摩壶渍牛肋条。涮涮锅我哋拣咗黑松露牛骨汤做锅底,入面有唔少菇菌做配料。涮涮锅主打当然系食萨摩牛牛肩胛薄切,比起烧肉,食落冇咁油腻,肉质更加腍身,仲可以点温泉蛋蛋汁一齐食,肉味更加浓郁。海鲜类都系以烧烤为主,亦有唔少贵价食材,好似有白鳝、甲罗烧、矶煮鲍鱼、蒜香牛油帆立贝、香草芝士烧生
海鲜类都系以烧烤为主,亦有唔少贵价食材,好似有白鳝、甲罗烧、矶煮鲍鱼、蒜香牛油帆立贝、香草芝士烧生蚝、虎虾、盐烧多春鱼等等。烧过嘅白鳝外皮香脆肉质爽嫩,甲罗烧啖啖蟹膏蟹肉劲鲜味,帆立贝同生蚝水嫩多汁。
食饱仲可以烧菠萝食,菠萝酸酸甜甜,一口落去就爆汁。另外仲有日本雪糕、雪条同雪米糍等甜品。
。
牛舞日本烧肉‧涮涮锅放题 (元朗)
元朗元龙街9号形点 I L1楼1073号舖