2018-09-08 258 浏览
Happy Friday梗系要食餐好啦,今日就拣咗元朗呢间薄荷叶泰国菜式。系OpenRice睇到有个菜式系泰式羊架觉得好特别,一路都好想去试今日终于可以一尝所愿啦。呢个泰式羊架都几特别,味道酸甜,但系就完全冇骚味,却保留左羊肉嘅香味,味道均匀适中,酸甜味梗加令人醒胃想食多几旧。我哋两个叫咗个马拉盏通菜,炒得香口之余,又唔会太咸,以炒菜来讲佢嘅味道都算系清新,好啱我哋钟意食清淡少少嘅人。而且个份量都好大碟,足够四个人食都得。见到隔离枱有人食薄饼,都几精致,咁梗系要叫埋黄咖喱去衬番去啦,见到呢度有我哋最钟意食嘅软壳蟹,咁就唔使再谂食咩啦。薄饼松软得来又唔会过分油腻,配合黄咖喱去食真系无得输。食完呢个浓味少少嘅𩠌,饮番啖佢嘅麒麟冰泡啤酒,真系爽丫丫架。个啤酒上边啲泡沫系青柠沙味,食完浓味饮佢真系好疏肝。最后梗系食返个硬野做结尾啦,佢个泰式炒金边粉炒得都唔错,酸味适中,令人会忍唔住口食多佢几啖。

泰式烧羊架

马拉盏炒通菜