2021-01-01 1208 浏览
疫情下经常系屋企煮饭,煮完又要洗,超烦🙃黎到2020年最后一日,想比自己休息下,于是同老公黎到元朗黄店食lunch😸真台客 📍元朗⭐️元朗仁乐坊5号利发大厦地下G及F舖💫鸡肉饭便当 $46开头老板放低个阵感觉有啲失望,因为望落好hea,但食落好惊喜👍🏻口味十分似嘉义鸡肉饭。鸡肉份量唔少,半只卤蛋,仲有啲菜,最重点系佢既酱汁调得好好食,鸡肉亦腌得入味,相反卤蛋就有啲麻麻地,味道好淡😞但因为酱汁调得好,将所有材料拌匀后就超好味,搞到我即时google下个食谱,睇下有无办法屋企煮到😸💫蚵仔煎 $42佢啲蚵仔份量都多,不过集中晒系中间,侧边既位就食粉浆多🥲要中间撩粒蚵仔搭黎食,但佢表面个只酱又系唔错,甜甜地,加左唔少分。💫古坑珍珠咖啡 $18古坑系台湾云林县既一个地方,应该比较少香港人去玩? 呢杯咖啡我叫完有啲后悔,唔系因为佢唔好饮,系因为我发现舖头有提供免费冻冬瓜茶同埋热茉莉绿茶🥲讲番杯咖啡,咖啡味唔浓,似奶茶咖啡多啲,珍珠几好食,细细粒,甜甜地🙃不会略嫌份量唔够。另外如果用玻璃杯装感觉会好好多。整体黎讲呢间野都值得推介,虽然外表唔靓,但食物质素绝对系唔错👍🏻地点都易去,轻铁康乐路落行5分钟内

真台客 📍元朗
⭐️元朗仁乐坊5号利发大厦地下G及F舖

💫鸡肉饭便当 $46

💫蚵仔煎 $42

💫古坑珍珠咖啡 $18

整体黎讲呢间野都值得推介,虽然外表唔靓,但食物质素绝对系唔错👍🏻地点都易去,轻铁康乐路落行5分钟内就到😃
2020-12-31
  • 鸡肉饭便当