2021-12-19 2030 浏览
又系一年一度我生日,梗系要食好野啦!本身订荔枝角个间铁板烧, 但无位, 要订到去2月份啦...虽然前两日先食过松菱, 但有铺铁板烧瘾😆继之前发现元朗国系一个美食国之后, 都唔介意远都去揾好野食👍门口好有风格, 一见就见到, 店铺位置揸车去会方便0的, 可能甘样, 所以唔系好难订位。拣左个二人餐, 好得意架wo, 有d items 有得选择, 但唔会问你架。要自己出声,你唔出声就厨师帮你发板。前菜系芝麻酱沙律,跟左2片鸭胸。好好食㖞个鸭胸。同buffet 食个啲有好大分别!之后就比你睇下你叫左咩。有汤碗甘大嘅澳洲鲍鱼,新鲜架,仲识郁。片片鲍鱼。好冧好好味。冧得黎又弹口!厨师话分几次梅花间竹甘食个鲍鱼无甘闷😆带子配紫菜汤。感觉个带子煮得岩岩好。鲜甜,好正,上面啲三文鱼子,一啲都唔腥,厨师话系调味过既。连我仔都食晒!叫多只一人只!厨师好好,见我仔钟意个紫菜汤,再煮多啲添饮!再黎厚切鲍鱼配鲍鱼既胆汁(就系旁边既金黄色汁)好好味,几特别!本身见到有银雪鱼,我以为煮之前会问一声。但都唔紧要啦!因为好惊喜。卖相好特别,原来个啲系鱼鳞。炸到脆卜卜,又唔会油腻,配左青椒仔!厨师话一百条先有一条系辣架😆我
前菜

未煮前

鲍鱼

片片鲍鱼。好冧好好味。冧得黎又弹口!
厨师话分几次梅花间竹甘食个鲍鱼无甘闷😆
紫菜汤带子

本身见到有银雪鱼,我以为煮之前会问一声。但都唔紧要啦!因为好惊喜。卖相好特别,原来个啲系鱼鳞。炸到脆卜卜,又唔会油腻,配左青椒仔!厨师话一百条先有一条系辣架😆我好怕啲鱼系腥既。唔腥好食。似鸡肉。
鹅肝

鹅肝,好juice 同好厚。一定要连埋片多士食先无甘漏。
倾倾下计厨师个履历都知道埋。感觉好似日本啲居酒屋小店甘,厨师同客人倾计,座隔离唔识既又会撘下嘴甘。好warm! 好钟意个气氛!
多士

厨师好好,整左佢既得意之作!薯条咁脆嘅多士条。氹小朋友一流!呢个系咸既。再食多个甜既!两款都好食!
牛薄烧

牛薄烧,啲雪花❄️靓到呢。艺术品一样。溶喺口嘅感觉好正。牛味出!
乌冬

厨师炒紧饭啲配菜,但我真系想食乌冬,即刻转左乌冬!系港版乌冬,豉油王炒乌冬。
汤,炒杂菜

仲有个炒杂菜,欣赏佢唔油!火喉岩岩好!
个汤厨师推介。用左好多鱼熬制而成。我怕腥唔得,饮左2啖系甜既。但腥我真系唔得。
雪糕
雪糕有豆腐芝麻红豆抹茶柚子。我拣咗豆腐,老公食柚子。应该系自己打出嚟。好有豆腐同柚子味。生日特别甜品要预约架!等下次有人生日要试先!
P.S. 系有一个女待应唔系甘识人情世故, 问都唔问就收走我仔食紧d野, 好似好赶甘, 但无客架wo. 走既时候好兴奋热情甘bye bye....所以又唔系叫无礼貌, 而架d 零零后系甘......我希望我仔唔会系甘啦!
2021-12-04
庆祝纪念