2022-06-16
店面好细嘅一间小店,4-5张枱左右,可以望到入面厨房煮野。闲日晚饭时间唔算多人,但都不断有人入黎食野同叫外卖。酸菜鱼 $178★★★★☆见餐牌酸菜鱼冇大细之分,辣度叫左小辣,唔会好辣!见佢最后用热油淋落啲花椒、干辣椒,激发啲香味!一开始闻落攻鼻都怕太辣,但食落还好。鱼份量几多,两个人够哂食,冇得简边只鱼或者去骨,但即使有骨亦唔算太多,偏向大骨。鱼块食落系新鲜,唔会霉同冇腥味,肉质爽口,但滑度比起之前食冇咁滑,但又未到鞋口。汤底唔会好油腻同死咸,个酸味好出色,钟意食酸嘅唔可以错过!除左有鱼之外,配料仲会有几条火锅粉、娃娃菜、腌萝卜、酸菜、芽菜,食落几丰盛。欣赏佢个腌萝卜,够酸得黎仲超爽脆,食左好开胃。另外我地叫左份莴笋加入去,原来系切成条状,同我预期系一片片有出入,但吸埋啲汤汁,又酸又爽脆,好清爽!凉拌黑木耳 $30★★★☆☆正常普通凉拌小菜,冇咩太特别,普通用麻辣酱拌嘅味道,但觉得个酱唔够惹味,可能落得太小,木耳够爽脆!🌟总括:钟意食酸嘅可以一试酸菜鱼,鱼够新鲜,不过就有骨。一份酸菜鱼都算够2个人食,但如果大食D或者男仔就要叫多个小食同埋加饭面。小食味道就正常。
酸菜鱼
★★★★☆