2023-08-04
PROTON📍元朗教育路83号地舖今晚同阿妹行完元朗广场,用OpenRice揾到一间好适合打卡嘅工业风cafe,难得爸妈撑枱脚,我哋都揾嘅cafe坐下叹下晚餐。呢度晚餐嘅main course都有接近二十款,前菜、小食同甜品加埋都有十几种,款式多得眼花撩乱,总有一款啱你心水。而且佢哋有dinner set嘅优惠,用唔同嘅价钱就可以享用到唔同嘅晚餐组合,丰俭由人,比较高自由度。提提大家呢度用餐时间只有90分钟,而甜品系要叫起嘅,可能系即叫即做,所以都要等下㗎,记得要预返时间呀! 💰$58樱花虾虎虾金柚田园泰式沙律 🍤🥗我哋拣咗$58升级套餐优惠,佢包咗头盘、甜品同一杯饮品。套餐优惠有五款前菜可以选择,包括三款沙律同两款汤品。我对沙律一般唔大兴趣,所以我就比阿妹拣佢想食嘅前菜。佢拣咗呢款樱花虾虎虾金柚田园泰式沙律,樱花虾干脆脆哋好香口,沙律菜同一般嘅无咩大分别,但个金柚酱好突出,除咗食到一粒粒嘅柚子之外,佢仲带有微微嘅辣味,酸酸甜甜非常醒胃,亦切合菜名泰式沙律,富有泰式风味。值得一提系佢两只大大嘅虎虾,上面耍有些微黑椒调味,虾肉弹牙爽口,而且剥咗壳,食嘅时候非常方便。 💰$158 脆香软壳
📍元朗教育路83号地舖
💰$58
樱花虾虎虾金柚田园泰式沙律 🍤🥗
💰$158
脆香软壳蟹虎虾蟹籽粉红汁手工意大利面 🦀🍤🍝
主菜其实我本身系想试下呢度嘅软壳蟹risotto,不过我妹唔想食饭,所以就拣咗呢个手工意大利面啦。虽然佢话系粉红汁,但感觉上同一般嘅蕃茄酱汁无明显嘅分别,手工意大利面比一般嘅面条粗,食嘅时候除咗挂汁,亦都黏上好多蟹籽,令口感更加丰富。呢道主菜同样有虎虾,都系一样咁弹牙爽口,配埋个粉红汁一齐食都几夹。主角软壳蟹造型非常抢眼,好似一大只蟹爬咗上碟意粉到咁,虽然比想像中厚粉,但都食到入面嘅膏系好浓郁嘅。
[价钱 Price]
💰$48 (升级PROTON系列甜品)
绿茶提拉米苏 🍵🍰
我会拣呢间cafe系因为见到佢嘅甜品整得几有心思,一嚟可以打卡,二嚟可以满足一下我嘅sweet tooth,所以一口气叫咗两个甜品。首先要介绍嘅系呢个green tea tiramisu,我哋系加咗$48升级PROTON系列甜品,比原价$80一个抵食。我从来未食过绿茶味嘅tiramisu,无谂过绿茶同tiramisu结合咗系咁好食嘅!佢绿茶嘅芝士部份其实系偏甜嘅,但洒上面嘅绿茶粉就带有苦味嘅,夹埋唔会浸到淋晒嘅手指饼一齐食,真系好好味呀!
💰$80
草莓芝雪山 🍓🥐🗻🫐🍰
另一个甜品我哋就拣咗呢个草莓芝雪山,我拣佢嘅原因系因为佢有齐韩式人气croffle同blueberry cheesecake,大大大满足!呢次系我第一次食croffle,估唔到用croissant压成嘅waffle可以咁酥脆咁好食!上面仲要放咗一大球冻冰冰嘅士多啤梨味雪糕,仲可以将croffle切细点半溶嘅雪糕嘅雪糕嚟食!而我妹就比较欣赏佢嘅blueberry cheese cake,虽然唔系特别浓芝士味,但胜在唔会太腻,食到好滞。仲有一个特别嘅位,就系佢会放咗啲粟米片做点缀,虽然系普通嘅食材,但配埋啲甜品嚟食都系一个唔错嘅选择。唯一美中不足嘅地方就系个士多啤梨酱太甜,加落甜品到食会有点抢戏,如果味道淡返少少,多返啲天然味道会更加好食。
[价钱 Price]
💰$42 (套餐已包)
冻意大利朱古力 🍫🥛
最后我比阿妹拣咗杯套餐包咗嘅饮品,佢拣咗杯iced Italy chocolate,饮落甜度适中,后劲有少少苦涩味,比一般嘅朱古力饮料好饮。