2016-07-20
今次黎到元朗,紧系要试下朋友推荐既拉面天王啦,铺面黎讲唔太大,但好彩咁岩去到人唔多,咁就即时坐低喇!同大部份既拉面铺一样,有一张拉面纸可以选择汤的浓度、油度、有没有葱、有没有叉烧、面的硬度等…而最后可以按自己需要点一些小食。我自己比较传统,钟情于豚骨拉面,咁于二话不说,点左一碗白天王($69),要浓味汤底、正常油度、硬面身。而朋友则点左限定天王($89),是这一间拉面度定期更换的特色拉面,今次就系味噌带子拉面。坐左一阵,拉面就已经整好。先呷一口汤,虽然我系选浓汤,但汤底依然偏淡,没有浓汤底有点胶质的那种感觉。幸好,质感虽然不足,但味道仍是足够的,豚味依然突出,更重要是有椰菜同豚肉混和后既鲜甜味。一啖面,硬度刚好,每一条都分明,而且面可以带到汤。味玉带甜,好味。叉烧黎讲,正正常常咁,无话特别出色。小食我地点左,饺子($28)同芝士年糕($12)。饺子热辣辣,肉味几香,好味!芝士年糕味道同放题的芝士年糕一样,可以说是满足了自己芝士的瘾。可能是自己食开比较重口味、汤较稠身既拉面,食得咁清淡反而有少少唔惯。但友人试了一口我的汤,都说味道不错。以$69食到碗拉面,算系唔错,值得想食拉面又想悭住既
同大部份既拉面铺一样,有一张拉面纸可以选择汤的浓度、油度、有没有葱、有没有叉烧、面的硬度等…而最后可以按自己需要点一些小食。 我自己比较传统,钟情于豚骨拉面,咁于二话不说,点左一碗白天王($69),要浓味汤底、正常油度、硬面身。而朋友则点左限定天王($89),是这一间拉面度定期更换的特色拉面,今次就系味噌带子拉面。
坐左一阵,拉面就已经整好。先呷一口汤,虽然我系选浓汤,但汤底依然偏淡,没有浓汤底有点胶质的那种感觉。幸好,质感虽然不足,但味道仍是足够的,豚味依然突出,更重要是有椰菜同豚肉混和后既鲜甜味。一啖面,硬度刚好,每一条都分明,而且面可以带到汤。味玉带甜,好味。叉烧黎讲,正正常常咁,无话特别出色。 小食我地点左,饺子($28)同芝士年糕($12)。饺子热辣辣,肉味几香,好味!芝士年糕味道同 放题的芝士年糕一样,可以说是满足了自己芝士的瘾。
可能是自己食开比较重口味、汤较稠身既拉面,食得咁清淡反而有少少唔惯。但友人试了一口我的汤,都说味道不错。以$69食到碗拉面,算系唔错,值得想食拉面又想悭住既一战。