2023-08-27
周末去咗元朗探朋友顺便饮饮食食,晚餐朋友带咗我去食中式串,串烧系正宗嘅四川风味,有提供唔同辣度选择,小辣我同朋友唔系好食得辣都食得到,餐厅都好细心,有提供「小火炉」帮啲串烧保温,让食客可以慢慢食,最意外系串烧店嘅炒米粉同水果茶竟然好出色,呢间小店值得再度光顾。500ml Hoegaarden七点前生啤有happy hour优惠,食串烧点可以唔饮啤酒,二话不说先嚟两杯生啤先。家乡炒米粉 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️朋友话炒米粉系必食之选果阵我有啲怀疑,觉得佢讲笑,试过之后我都十分同意炒米粉系必食之选。米粉炒得干身唔油腻,每条米粉沾到调味料炒得好均匀,配料有生菜丝、叉烧丝、炒蛋同葱,配料虽然简单但搭配得好好,叉烧同炒蛋嘅香味令到米粉嘅味道好丰富,生菜丝既可以增加口感又可以食起上嚟冇咁干。茄子⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️茄子熟得好透,皮肉好容易就分离咗出嚟,茄子肉嫩多汁,香甜嘅茄子烧熟稍作调味就已经好够味,孜然香同葱香令整体变得更惹味。秋葵+鸡中翼+羊髀肉 ⭐️⭐️⭐️⭐️秋葵新鲜爽嫩,味道正常。鸡中翼外皮焦香,鸡肉嫩滑,孜然味更添风味。羊髀肉软腍,羊膻味同孜然味系天作之合,似系东北食到嘅地道风味。芫茜⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️芫茜打边炉就食得多,烧
500ml Hoegaarden
家乡炒米粉 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
茄子⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
秋葵+鸡中翼+羊髀肉 ⭐️⭐️⭐️⭐️
芫茜⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
芫茜打边炉就食得多,烧芫茜都系第一次食,本身想像芫茜烧完之后会㶶晒,结果冇㶶之余仲保留到原本嘅碧绿,味道都比想像中好,结果我哋食咗两串。
韮菜⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
印象中烧韮菜系串烧嘅灵魂,每次食中式串烧都必点,呢度嘅韮烧同样出色,肥美嘅韮菜烧完都仲juicy多汁,韮菜独特嘅味道同孜然味系绝配,重口味朋友嘅至爱。
北海道活元贝⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
元贝煮完之后好多汁,加咗粉丝可以索咗元贝嘅鲜甜味,一啲都唔浪费,元贝大大粒,食落鲜嫩弹牙,最重要系唔腥。
牛舌+菠萝 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
大大旧厚切牛舌食落软腍,满口都系牛脂香,孜然香同轻微嘅辣度令到油腻感减轻,牛舌香味大大提升。菠萝烧后酸甜多汁,可以中和返肉食嘅油腻感,系最好嘅一道菜。
水果茶⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
去到尾段,朋友稍有醉意唔敢再饮啤酒,于是转咗饮水果茶,绿茶底配以丰富嘅水果苹果、血橙、火龙果、菠萝,水果嘅香甜配合咗绿茶嘅清新,整体非常解渴清暑,结果好有惊喜。