2023-04-16
假日想系屋企附近揾间cafe chill 下,上网见到呢间位于元朗嘅 87 Coffee,系西铁站行过去都好快,价钱又相当亲民,就打算黎试下啦。餐厅带俾人悠闲嘅感觉,布置都相当用心,座位亦好舒服,食物方面,午市时段选择有各类all day breakfast,意粉,burger同埋肉类,我地拣左「意式菠菜蟹肉宽条面」同「香煎西班牙猪梅头伴菠萝」。意式菠菜蟹肉宽条面: 宽条面口感非常好,更能做到al dente 嘅口感,蟹肉同菠菜都好多,蕃茄酱汁同宽条面嘅比例刚刚好,每条面都索到汁,入口酸酸甜甜,味道香浓,配埋菇类,带俾人清新嘅感觉,同时亦极有口感,令人一口一口咁食过不停。香煎西班牙猪梅头伴菠萝:猪梅头一份有两件,煎得刚刚好,轻轻调过味后,肉质鲜嫩多汁,好易入口,亦唔会有雪藏味,唔洗点蕃茄酱汁都已经好好味,伴碟菠萝亦相当juicy,配埋新鲜嘅沙律菜食真系非常夹。餐饮方面包热黑咖啡或柚子茶一杯,亦可以优惠价$25转饮其他饮品,我地拣左Hazelnut latte同埋苹果柠檬玫瑰果茶,hazelnut latte咖啡味香浓,入口唔会太甜,仲带出阵阵榛子味,至于苹果柠檬玫瑰果茶,入口相当清新。
意式菠菜蟹肉宽条面:
香煎西班牙猪梅头伴菠萝:
消费满$98 仲会送两件蛋榚,是日蛋糕系朱古力慕丝蛋糕及云石芝士蛋糕,我地每款都有试,味道唔会太甜,用黎送咖啡同花茶简直系一流呀。