2023-10-16
平时钟意同朋友捐窿捐罅,睇吓有啲咩宝藏小店好食,今日我哋就嚟到呢间元朗嘅黑木亭,出边嘅装修睇上去几别致·,一于就试吓佢!首先我哋叫咗蟹将军薯仔沙律,蟹肉意外地几鲜甜,但薯仔沙律先系主角,薯仔打到变蓉,食落去又会有一粒粒大大粒软林林嘅薯仔,配埋少少蟹子,成个口感非常丰富。跟住讲下个玉子汁烧脆活鳗鱼,玉子调味啱啱好唔会太甜,鳗鱼肉质好淋好嫩,而且冇啲细骨吉口,最重要系个鳗鱼汁,增添𠮶少少咸味,同成个串完美配搭。我同朋友第一次见炸葱吞拿鱼蓉𩽾𩾌鱼肝卷,一于试下。每卷寿司真系超大件,吞拿鱼蓉份量好多,有淡淡甜味,肉质新鲜。𩽾𩾌鱼肝本身冇咩味道,口感软淋,食落去有浸油香味, 配埋吞拿鱼上面嘅炸葱,𩽾𩾌鱼肝个香味更加突出, 值得一试!跟住个椰皇寿喜烧A5宫崎+M7澳洲和牛宝盒 一嚟到好震撼,成个木盒装住唔同等级嘅牛肉,仲有两只鲜虾同埋福袋。讲下个牛肉先,A5宫崎口感好嫩滑,完全唔使咬,入口即溶,M7澳洲和牛都唔执输,肉质比A5更加厚,一样咁嫩滑,咬落去个肉感更加丰富,好满足。 个寿喜烧汤底系先加咗啲椰子水再加寿喜烧汁,椰子水好抌本加咗好多,啲和牛增添咗少少椰子水嘅香味,意外地衬托到和牛啲肥肉位更有
M7澳洲和牛都唔执输,肉质比A5更加厚,一样咁嫩滑,咬落去个肉感更加丰富,好满足。 个寿喜烧汤底系先加咗啲椰子水再加寿喜烧汁,椰子水好抌本加咗好多,啲和牛增添咗少少椰子水嘅香味,意外地衬托到和牛啲肥肉位更有油香,食到最后啲蔬菜依然有浸椰子水嘅香味!
饮品方面, 我同朋友一人一杯蓝蝶花佛手柑熊茶同埋绿茶鲜奶熊猫脆脆,两杯嘢饮上面都会有一只冰熊仔,超级得意,打卡必嗌!外貌好睇,味道都唔差,蓝蝶花佛手柑熊茶,蓝蝶花 唔系好出但有淡淡的香味,被佛手柑嘅甜味抢左少少,但两者配搭好清甜。绿茶鲜奶熊猫脆脆,绿茶味啱啱好,唔会太苦太甜,奶底好香好滑。有啲惊喜嘅系两只熊仔都唔系普通嘅冰,系饮品雪到变冰,所以就算溶晒杯嘢都唔会淡味。