元朗新记就无去过啦,佐敦既元朗新记就第一次去。新记鸡粥都几出名,天寒地冻,食返一啖热粥就正过正斗啦。元朗新记唔止得粥卖,仲有好多面,各式炒粉面饭同中式小菜等等。午餐非常抵食,一碗自选生滚粥加一份炒面或者肠粉再包一杯热饮或者老火例汤,都系$45或者$58,视乎你拣既餐。冻饮加$3,特饮加$8。我地一行四人,每人叫左粥或粉面餐,另外再叫左一只驰名乳鸽分享。生滚黄鳝粥+虾肠+热豆浆 $58生滚黄鳝粥系成锅上,最后先食都仲热。粥底㷛得够绵,一d都唔稀,食完好饱肚。黄鳝有好几旧,超弹牙,有少少骨但系可以吞埋。加d葱花香d。虾肠晶莹通透,肠粉滑溜啖啖美味,鲜虾大大只又爽脆,斋点豉油已经好好味,如果入面可以加韭黄仲正。生滚鱼腩粥+炸俩+热豆浆 $45鱼腩有4旧,有骨但系肉质鲜甜肥美,餐厅仲体贴咁加左d姜蓉僻腥。跟餐既炸俩有两条,肠粉包住都算脆口既油炸鬼,自己再加甜酱食好味。鲜虾云吞面+油菜+热豆浆 $44云吞有5粒,唔算大粒但系真系有鲜虾同有d肉碎。幼面质感就真系超水准,粥店都整得超爽口弹牙,点香醋食好正!汤底仲加左d韭黄粒。油菜系8条菜心,都算翠绿爽脆,加少少豉油食好健康。餐饮我地全部都拣左热豆浆

生滚黄鳝粥+虾肠+热豆浆 $58

炸俩

鲜虾云吞面

鲜虾云吞面+油菜+热豆浆 $44

油菜

油菜系8条菜心,都算翠绿爽脆,加少少豉油食好健康。
热豆浆

餐饮我地全部都拣左热豆浆,少少甜,豆味唔腥,暖暖地好健康!
片头三宝河(鱼片,鱼蛋,墨鱼丸)

片头三宝河(鱼片,鱼蛋,墨鱼丸) $37

好似有4粒鱼蛋,鱼片两块,都好弹牙。河粉系幼条,好滑。汤入面加左好多韭黄粒。附送两条菜心。如果可以配辣椒油食就正啦。
红烧元朗脆皮乳鸽

红烧元朗脆皮乳鸽 $65

成只乳鸽上,果然皮脆肉嫰。皮薄烧得香脆,脂肪唔算多,食落都油香四溢,肉质非常嫩滑。最欣赏佢味道一d都唔咸,想食咸d可以自己点侧边d淮盐。咁既质素配咁既价钱,正!

试左咁多样,脆皮乳鸽坚系好食。粥底绵密,而云吞面居然都好得。生滚粥午餐包肠粉同热饮,实在系抵食。
2020-12-18
生滚黄鳝粥