2024-05-24
法國小屋今次介紹喺元朗呢間「法國小屋」嘅西餐廳,佢哋位置於徐澤林小學旁嘅小巷,雖然地方難搵到,但一搵到小學就好易望到,呢間西餐廳入面空間比較細小,所以我決定坐喺門口,戶外座位好似有兩張枱,枱面細細,不過落雨天坐喺門口都幾舒服!1.香辣茄醬尖通粉+熱檸檬茶$88(8.5/10)呢碟香辣茄醬尖通粉比我預期中算幾辣,加埋番茄醬,呢個組合令到通粉酸酸辣辣,長通粉都幾彈牙,索哂番茄醬,入面仲有黃椒、青椒、番茄仔等,份量都算多!熱檸檬茶:落雨天叫杯熱檸檬茶暖下身,呢杯熱檸檬茶都幾酸,入面有三片檸檬!2.西梅汁西班牙黑豚肉飯$118+(升級套餐+$55)田園沙律+奶蓋鮮草莓四季春(9/10)呢碟西梅汁西班牙黑豚肉飯個黑豚肉有兩大塊,雖然係薄切,但肉質好厚實,厚實得嚟唔會好韌,食落仲有淡淡西梅汁味,其他配料仲有西蘭花、粟米仔、冬菇片同蕃茄仔等,整體幾好味!之後再升級套餐加$55有田園沙律同奶蓋鮮草莓四季春,沙律菜唔算多水,沙律菜仲有其他配料炸麵包粒同蕃茄仔等,奶蓋鮮草莓四季春飲落幾清甜,入面好多草莓粒,奶蓋味唔重,整體唔算甜!2人總共價錢$261個人口味總評分:8.75/10@le.cafe.des
1.香辣茄醬尖通粉+熱檸檬茶$88(8.5/10)
2人總共價錢$261
個人口味總評分:8.75/10
@le.cafe.des.delices @maphk2021
地址:元朗合益路9-15號紀業樓地下I號舖
Please follow me🙆♂️ @wheelchaireatinhongkong
如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻♂️
#法國小屋 #元朗 #元朗好去處 #元朗美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong