2020-03-19 43 浏览
今日返左去元朗食饭,约咗个老友去呢间位于元朗剧院同公共图书馆附近嘅泰国菜,个feel有少少似restaurant&bar,餐厅入面有个小型酒吧位。以前住喺元朗,周不时经过呢到,见到铺头都几多人,一直都想去试下佢,今日终于有机会去试。呢间餐厅主打自家农田,种咗好多有机瓜菜,一碟餐前小食,食完好开胃。我地叫咗4个菜,第一碟马拉盏炒通菜,相当经典嘅泰国菜,几乎每次食泰国菜都会叫。呢个季节通菜未系话好靓好当造,因此无可避免要扣少少分,但系今日呢碟已经系整得相当唔错,师傅调味功夫救返成个菜式,整体好惹味好吸引。泰式炸虾饼,泰式小食之首选。虾味够,炸粉同虾肉比例掌握得几好,食落口啖啖肉,绝不儿戏。泰式炒饭,呢碟更加系今晚惊喜,原本无乜大期望,只系想食少少饭填饱个肚。食几啖已惊叹水准之高,炒饭最难系调较干湿程度,今晚呢碟拿捏得好准确。配料亦好夹,味道一流。泰式烧牛仔骨,牛味够,烧得唔会过火,水准以上。呢杯Kirin嘅Frozen Beer,我第一次试,感觉更加冰凉,一路食泰国菜一路啤啤佢,配埋虾饼/牛仔骨/通菜等送酒菜式,认真过瘾。友人无饮酒,嗌咗杯菠萝冰,佢评价清甜好饮。整体用餐感觉良好,店员招呼

泰式烧牛仔骨,牛味够,烧得唔会过火,水准以上。

友人无饮酒,嗌咗杯菠萝冰,佢评价清甜好饮。

整体用餐感觉良好,店员招呼亦有礼貌,希望有机会入元朗再encore!