2021-05-02
近日政府又推出疫情新措施,不过我哋两个人去食饭,对我哋冇乜影响。元朗多嘢食就系人都知,今次就拣咗又有好嘢食,又有酒饮嘅泰国菜餐厅。一入餐厅,分咗室外同室内(最近天气开始热,要留意下入夜会有蚊),装修几特别,又有个Screen一直播住泰文歌嘅mv,够哂泰国风情。餐厅嘅食物同饮品都几多选择,样样都好吸引,好难先做到决择😂饮品比食物易拣,拣咗一杯蜂蜜味嘅Frozen版嘅麒麟啤酒,另外再拣一杯益力多沟Corona。两杯饮品都够哂冰凉,啱哂食泰国菜嘅心情。食物方面,我哋拣咗甜柚鲜虾沙律,椒盐魔鬼鱼同埋厨师特色虾酱炒饭。甜柚鲜虾沙律嘅柚子同蔬菜配上酱汁,味精酸酸甜甜,非常开胃,作为前菜绝对合适。唯一要弹嘅就系虾得两只,多人share就唔够分喇。椒盐魔鬼鱼听落几新颖,一见就心思思想试,喺众多选择下,最后都拣咗佢!魔鬼鱼分大中细,我哋得两个人,惊食唔哂,就叫咗细嘅。魔鬼鱼肉质食落同普通炸鱼冇乜分别,系实少少啫。由于魔鬼鱼系软骨鱼嘅一种,今次真系连骨都呑埋😂炸鱼配上三色椒,可以加返一点清新。再配上两种泰式风味嘅酱汁一齐食,发现自己拣佢系冇做错决定。厨师特色虾酱炒饭个卖相够哂出位,成个艺术品咁。炒饭配上多
厨师特色虾酱炒饭个卖相够哂出位,成个艺术品咁。炒饭配上多种配料,包括青瓜丝、洋葱、辣椒等等,食之前捞埋所有配料,带出特色炒饭嘅真正特色😂不过又系要弹下啲虾,做咗个造型一部分,肉质好硬,麻麻地…🙂