2023-03-07
❀ 俩口小吃 #中环 ❀❗️元朗米芝莲人气压饼 中环分店可以唔使排队❗️——————————————————一直都好想试呢间元朗米芝莲名物,主打唔同口味嘅压饼同刈包,但长期大排长龙,仲要系室外又无位坐,亦随时卖晒,所以一直都未有心机去🙈最近去咗位于中环Jardine House嘅foodcourt Basehall2,发现都有俩口小吃,仲唔洗排长龙,亦可以手机scan QR code落单,等10分钟左右就有,方便好多,唯独系价钱会贵少少(~$15)🤏。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 传统刈包 $58 (4/5)(五花肉,酸菜,花生碎,芫荽,柚子酱)刈包系店主每日亲手制做,软绵绵得嚟亦有少烟韧,系我喜爱嘅口感😆馅料满满的,有一大件半肥瘦嘅五花腩,加上甜甜地嘅花生粒、爽口酸菜,味道丰富🥰.☞ 芋泥肉松压饼 $43 (4.1/5)芋泥同肉松简直系Perfect match👍🏻芋泥的确有芋头香,而且好绵滑。而肉松系有少少脆口,丰富口感。☞ 抹茶忌廉芝士压饼 $45 (4.2/5)不过最惊喜绝对系呢一款🔥一打开,内里浓浓嘅嘅抹茶忌廉酱涌现!味道甘苦,坊间真系好少食到咁香浓嘅抹茶制品,再有少少忌廉芝士嘅酸甜。口感杰
❗️元朗米芝莲人气压饼 中环分店可以唔使排队❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 传统刈包 $58 (4/5)
(五花肉,酸菜,花生碎,芫荽,柚子酱)
☞ 芋泥肉松压饼 $43 (4.1/5)
芋泥同肉松简直系Perfect match👍🏻
芋泥的确有芋头香,而且好绵滑。
而肉松系有少少脆口,丰富口感。
☞ 抹茶忌廉芝士压饼 $45 (4.2/5)
不过最惊喜绝对系呢一款🔥
一打开,内里浓浓嘅嘅抹茶忌廉酱涌现!
口感杰杰地似吉士,会有少少腻,建议同人分享。
两款压饼口感相同,比较硬实,但唔会觉得太厚皮,不过自己更加偏好烟靭嘅皮🤓
——————————————————
✨整体味道: 4.1/5
✨环境装修: 3.8/5 (food court)
✨服务态度: 3.8/5
✨性价比: 3.5/5 (元朗会平啲,但要排队)
✨再访兴趣: 4/5
💞整体来讲
绝对有其特色之处,亦有一定水准👍🏻不过可能因为我较喜欢烟靭嘅皮,就觉得冇坊间讲到咁夸张🙈不过绝对值得试,唔使排队嘅话绝对会再食。