2020-11-10
难得限聚令同枱食饭放寛人数,一于约D朋友仔出黎聚下,我地钟意食有镬气既小菜,所以去左朋友屋企附近哩间餐厅,一行入去餐厅装潢带浓厚的怀旧风格,店员安排我地坐寛落的卡位,睇下个meau,原来晚市哩度主打打边炉,我地再睇下有咩小菜选择时,发现都有好多款式,最后我地叫左三𩠌一汤兼要个炒饭,至于饮品方面,我地见隔离枱有Jar好大樽既饮品,于是估计系老板水果茶,所以都叫左Jar。饮品好快就送到,好大jar,里面有好多唔同既生果,分别有苹果,鲜橙、百香果、青柠、波萝、椰果等等,饮完仲可以食埋里面既生果,超值。第一道菜: 沙姜猪手,白雪雪,有沙姜味兼五香麻辣味道夹杂当中,令味蕾提升,猪手冻冻地好爽脆,是唔错的前菜。第二道菜: 辣肉金砖豆腐盒店员将佢一放系枱面,我地个个都哗然,卖相好靓,做到似甜品一样,亲热食个外皮好酥脆,表皮仲放左黑芝麻一起炸,增加口感之余卖相更吸引,咬落豆腐超滑溜,无味的豆腐配上酸菜辣肉碎,真系好似个放著黄金的宝盒一样精致。第三道菜: 豆豉炒蚬,D蚬都好大粒,份量都算多,豉椒和辣椒的味道浓郁,够哂野味。汤方面,我地叫左浓汤海味杂菜煲,贪佢有菜又有啖汤饮,但估唔到成个煲都系菜,重要唔止
第一道菜: 沙姜猪手,
第二道菜: 辣肉金砖豆腐盒
汤方面,我地叫左浓汤海味杂菜煲,贪佢有菜又有啖汤饮,但估唔到成个煲都系菜,重要唔止一款,有菜心、小白菜、小棠菜,西兰花,除左菜仲有鲜鱿鱼、虾干、黑木耳、金菇、粉丝等等,用料真系好足,一次过食到唔同款式食材,认真觉得抵。
瑶柱姜米蛋白炒饭: 好多滑滑既蛋白同姜粒系里面,感觉食完可以驱风兼养颜,而且份量我地每人分完一碗都仲有,好大兜。
食完紧系要去下厕所先走啦,店员们好亲切又有笑容地指路,又提醒地下湿滑要慢慢行,哩种服务态度巳经好耐无见过了。
我地个个都捧住个肚走,食物份量大兼用足料煮,加上价钱亲民,一定会同朋友再去光顾。