我真系好爱石烧吉列牛❤️牛肉有层酥脆嘅吉列皮已经够恶,仲可以用石烧熟,控制自己喜爱嘅生熟程度,简直系邪恶轴心!🙈可惜次次我荃湾收工,去亲秘都人山人海!😭于是,前排我终于的起心肝,喺元朗揾到另一间主打石烧吉列牛餐厅,那就是The Backstreet Kitchen啦!定食附送嘅蕃茄豆腐雕花汤,真系精致到唔舍得食!呢度位置有少少隔涉,不过晚市定食套餐都系百零蚊起,石烧吉列牛、横町饭、半熟蛋连蕃茄豆腐汤,真心CP值高!其中,蕃茄豆腐汤入面,仲有旧切成花嘅豆腐,打卡度一流!个人仲好爱店家自创嘅横町饭,喺珍珠米上加咗生姜烧肉汁、黑白芝麻、樱花虾干、木鱼粉及紫菜,劲足料!😍👍🏻以210度嘅高温油炸出外脆内生嘅吉列牛!可随个人喜好再煎喜爱嘅生熟程度,好正!😍外脆内软,肉汁丰富,非常高质!石烧吉列牛小排定食🐮呢度采用美国安格斯牛小排,出名油花均匀,肉腍多汁,再经过210度嘅高温油炸20至40秒,做出外脆内生嘅吉列牛~!上枱前,师傅仲将牛小排切成薄切size,轻轻煎两煎就食得,好方便!😍我有点意外系,佢虽然薄切,但咬开劲多肉汁,吉列皮又脆脆地,吃上口又腍又脆,口感无得弹!至于配料,佢哋提供咗Wasabi
我真系好爱石烧吉列牛❤️

定食附送嘅蕃茄豆腐雕花汤,真系精致到唔舍得食!
石烧吉列牛小排
外脆内软,肉汁丰富,非常高质!
石烧吉列牛小排定食🐮
我有点意外系,佢虽然薄切,但咬开劲多肉汁,吉列皮又脆脆地,吃上口又腍又脆,口感无得弹!至于配料,佢哋提供咗Wasabi、山椒粉、七味粉蒜蓉,个人超爱山椒粉,配埋牛肉烧汁点肉食,成件事好惹味!🤤

芝士吉列黑松露猪扒

抵食之选,中间嘅芝士及黑松露好多,食完好饱足!

芝士吉列黑松露猪扒定食🐷
除咗石烧吉列牛,另一款人气美食就系芝士吉列黑松露猪扒!店家将猪扒制成卷物,入面包住松露味沙律酱同芝士,外层同样地用高温油炸出吉列皮~当夹起猪扒,将会拉出长长拉丝,睇上去真系好治愈❤️
至于味道,我嫌卷物嘅猪肉有啲实,质感无石烧吉列牛咁正。松露味太突出,有少少抢咗猪肉嘅味。不过呢个卷,芝士真心多,芝士迷食应该会几满足~
2020-06-22
石烧吉列牛小排