2021-11-06 927 浏览
《🇭🇰香港一日游 - 元朗大西北胶游记🛣》第三站:天空之城⛅️之前见人介绍过,话有个翟道翟嘅地方,谂住可以打吓卡,行吓,但我哋一嚟迟咗去,二嚟揾唔到😂唔知系咪闲日冇嘅呢,计漏咗添~之后去咗好多人食嘅舖头食海鲜蒸气火锅,我哋2个人要咗个basic海鲜餐~最得意系可以自己出去夹海鲜,嚟到呢到真系好似去咗旅行咁,有得食又有得玩吓~间唔中出城去远啲地方系几开心嘅~🥥是日精选老火汤🐥今日呢个系椰子鸡汤,好清甜,仲有好多椰子肉,一嚟就饮呢个汤感觉特别温暖舒服温泉蛋🥚好滑又煮得靓嘅温泉蛋👍🏻正红枣杞子虫草花蒸鸡🐤饮完汤,一开始就系食蒸鸡啦,呢个蒸鸡好大阵药材味,味道好好,感觉好滋补,冬天食一流👍🏻鲍鱼、本地生蚝🦪呢2种都系出去自己夹嘅,玩咗阵,几得意,左拣右拣点拣都得~最好拣啲郁得劲啲嘅,咁就一定新鲜啦~拣好俾师傅就可以啦,佢会帮你洗干净先拿上枱,感觉唔错~🦞日本元贝 蛏子 海中虾🦐沙白 花甲 蚬🦀个人最爱元贝蛏子😍好味又鲜又唔老!虾都爽口新鲜👍🏻记得要跟佢枱上指示牌去睇每样食材蒸几耐~过老就唔好食架啦~同另外加钱可以有埋蟹同龙虾,但呢次我就冇加啦,因为唔系太饿,惊食唔晒佢嘅自助吧仲可以任食🥬时蔬、🌽
《🇭🇰香港一日游 - 元朗大西北胶游记🛣》

第三站:天空之城⛅️

🥥是日精选老火汤🐥

温泉蛋🥚
好滑又煮得靓嘅温泉蛋👍🏻正

红枣杞子虫草花蒸鸡🐤

鲍鱼、本地生蚝🦪

🦞日本元贝 蛏子 海中虾🦐沙白 花甲 蚬🦀

佢嘅自助吧仲可以任食🥬时蔬、🌽粟米、🍄菇类等等,每人包🧃一支嘢饮。见好多人食得好开心,影晒相又有房可以唱k,不过疫情期间要check吓先好去呀,唔知系咪一定开㗎~

所有嘅蒸海鲜蒸鸡等等嘅精华全部都跌落去粥底火锅入面,所以最后粥底火锅都特别清甜,鲜味浓郁,呢个粥底火锅仲有🎃南瓜、🐷排骨,所以非常之够味👍🏻食完真系好饱~

最后仲有红枣桂圆桃胶糖水,清甜滋润👍🏻

💰$198+10% service charge
⭐️4星/5星🈵分
🚩醉辣鲜 (天空之城) (元朗)
📍元朗锦田高埔村110号天空之城地舖
🚃我喺搭到去港铁元朗站,Yoho Mall巴士站转64K巴士高埔路落车,直路行5分钟左右

2021-11-03
  • 鲍鱼