2021-07-27
有追开沙牛关注组,一定认识呢间稳坐沙牛群三甲既元朗人龙港式茶记永顺。开业已经35个年头,系老牌港式茶餐厅。.假日唔够十点去到已经见到门口人头涌涌,不过人流动速度高好快可以入坐。典型港式茶记格区坐得好逼下,人均空间极细,快吃快闪类别。.沙嗲牛肉蟹王面 💲31⭐️3.6/5我坐嘅位置见到厨房知道佢哋食品系即叫即煮,所以等候嘅时间都唔算短。有比较其实有少少伤害,同之前介绍过个间沙牛神店比较,呢间沙嗲汁杰身好多,沙嗲味都香但相对比较咸。牛肉系正常茶餐厅水准,冇惊喜冇失望。人哋话必试蟹王面,味道其实同一丁差唔多但系比较淋身,我自己其实钟意食爽身啲既面。如果再有下一次我会叫返米粉。.炸猪扒 +💲12⭐️4/5炸猪扒反而几有啲惊喜,皮脆内软咬落去有肉汁唔会炸得太干。加12蚊有大大件我觉得算系超值之作。.芝士流心蛋鲜牛治(烘底) 💲27⭐️4/5一上台已经觉得好吸引🤩,见到啲蛋、芝士同牛肉流紧出嚟,邪恶爆表😈。标准配置,除非唔热其实都好难失准。但系喺传统港式茶餐厅,系食呢啲嘢先至够高兴。.总括:星期六日茶餐厅净系做粉面三文治唔做饭餐一样门庭如市,证明有一定嘅水准。可能名气太大所以有少许落差,如果调低啲期望,
沙嗲牛肉蟹王面 💲31
⭐️3.6/5
炸猪扒 +💲12
⭐️4/5
芝士流心蛋鲜牛治(烘底) 💲27
⭐️4/5
总括:星期六日茶餐厅净系做粉面三文治唔做饭餐一样门庭如市,证明有一定嘅水准。可能名气太大所以有少许落差,如果调低啲期望,又咁岩入元朗想揾个有水准嘅快餐,其实都会推介试一次。
不专业食评 nei.foodie