2022-12-13
喺冻冰冰嘅日子,一碗热汤足够我老怀安慰。捧于掌心,唔舍得放手。之前分享过我本人唔食粉面,除非有好食嘅牛腩加持,呃......其实仲有另一个破例情况,就系鱼鱼鱼鱼汤嘞!牛肉系我最爱,排第二位就系鱼鱼鱼!所以鱼汤米线系我心目中有privilege嘅地位。回忆中世一鱼汤米线喺荃湾,至于近少少想食都要跨区入到元朗。相比平时食开嘅鱼汤米线餐厅有啲唔同,冇preset好嘅菜单,只要拣好想鱼嘅咩部位,再车仔面式自选其他𩠌菜配料。至于鱼汤除咗招牌鲜鱼汤,亦有蕃茄鱼汤、芫荽皮蛋汤同麻辣鱼汤等option。Round-up咗个menu,味道方面呢我觉得对鱼有情意结嘅朋友会几钟意,因为好难得可以食到鱼咀、鱼鲛等特别位;至于奶白色嘅鱼汤味道可以,略带鱼嘅鲜香,个人认为可以再浓啲添!大家如果嚟食,建议必试佢个孜然骨同椒盐鸡软骨,惹味指数!