喺元朗鸡地发掘到一间螺蛳粉专门店「嗦爸螺蛳粉」,主打食螺蛳粉之余,仲有各式特色小食同串烧!周末揾左日去食lunch都好满意!最基本既螺蛳粉最平$46已经食到,想食得方法少少就推介点佢哋嘅全家福螺蛳粉。呢款螺蛳粉材料非常丰富,有锅烧、鸭脚、牛展、炸蛋、豆卜、木耳、酸笋、酸豆角、萝卜干、花生、炸腐竹。辣度亦可以自选,叫小辣对我黎讲系啱啱好,食到酸辣但唔会辣得太紧要。个汤味道正宗对办,味道够丰富,螺蛳粉特有酸臭同辣劲,好过瘾!面条滑溜有弹性!配料方面,炸蛋真系好正,大大块炸蛋索埋汤汁一流。鸭脚亦好腍好入味!另一款螺蛳粉系牛魔王螺蛳粉。配料全部都系牛!有牛展、牛筋丸、胸爽油、安格斯肥牛同埋其他螺蛳粉必备材料,同全家福一样咁丰富。牛筋丸系咁多款牛配料中最正,好弹牙而且牛味突出。虽然螺蛳粉劲大碗,但如果多啲人share或者胃口大既可以试试佢哋嘅小食,都几出色。霹雳炸猪手系每日限量发售,即叫即炸,到手热辣辣。食之前先饮一啖菠萝醋,再食炸猪手会有啲特别既味觉体验。猪手炸得好香脆但肉质软嫩,满满骨胶原既感觉。炸单骨鸡翼。好香孜然香,单骨鸡翼食喺上黎更方便。各式炸串串烧风味十足,每份价钱亲民,份量细细地,

配料方面,炸蛋真系好正,大大块炸蛋索埋汤汁一流。
鸭脚亦好腍好入味!

另一款螺蛳粉系牛魔王螺蛳粉。

牛筋丸系咁多款牛配料中最正,好弹牙而且牛味突出。

霹雳炸猪手系每日限量发售,即叫即炸,到手热辣辣。

食之前先饮一啖菠萝醋,再食炸猪手会有啲特别既味觉体验。
猪手炸得好香脆但肉质软嫩,满满骨胶原既感觉。

炸单骨鸡翼。

好香孜然香,单骨鸡翼食喺上黎更方便。

各式炸串串烧风味十足,每份价钱亲民,份量细细地,可以食到多啲款式都唔错呀!
羊肉串好香口惹味,淡淡羊肉味道唔会太骚。

鸡胗半打调味惹味,口感好爽脆!

韭菜串同样重孜然香,韭菜味道清甜。

炸茄子薄脆到好似食天妇罗咁,好味!

食螺蛳粉同重口味小食少不了饮杯舒爽饮品解辣消腻,自家制冬瓜茶戏唔错既选择。

另外仲有马蹄爽、酸梅汤、豆浆等「解辣神器」选择!