元朗隐世超打卡后花园Cafe☕️Muse Furniture Lab📍元朗锦上路26C号地铺「世界与你无关,不必将千吨重担,全部背负直行当然不简单」#世界与你无关 #陈蕾啱啱旅行返嚟,开始派手信之旅,咁啱朋友新屋入伙置业大西北,作为九龙人真系好少入去,House warming完,朋友就提议去附近一间Cafe,客随主便,唔洗我谂食乜,当然最好,揸咗20分钟车左右嚟到元朗八乡附近,终于嚟到依间隐世打卡Cafe。餐厅分成室内同户外两部分,坐到户外都亦有盖顶遮阴挡雨,今日适逢阳光普照,餐厅户外景观系一大片绿草如茵嘅草地,令人心旷神然,犹如到咗秘密花园咁。当然有靓景都要医肚,我地到达已经接近下午2点,连早餐都未食嘅我地立即坐低点餐再慢慢欣赏靓景。-餐厅环境 4.7/5⭐-黑松露香煎带子大虾法式可丽饼 $168 4.25/5⭐️朋友已经嚟过几次,食物都由佢推荐,依道可丽饼色彩夺目,而且材料亦相当丰富,每人分到两大片,味道同相像中差不多,海鲜正常水准发挥,配上酱汁好易入口,可丽饼睇落份量唔多,但包含唔少配菜同酱汁,其实好饱肚,食完可丽饼我地竟然已经饱咗一半。-缪斯春鸡 $388 4.3/5⭐️依只春鸡
元朗隐世超打卡后花园Cafe☕️

Muse Furniture Lab
📍元朗锦上路26C号地铺

「世界与你无关,不必将千吨重担,全部背负直行当然不简单」
#世界与你无关 #陈蕾

-餐厅环境 4.7/5⭐

-黑松露香煎带子大虾法式可丽饼 $168 4.25/5⭐️
黑松露香煎带子法式可丽饼

-缪斯春鸡 $388 4.3/5⭐️
依只春鸡上枱非常吸睛,而且周边配料亦都好丰富,相信4个人食亦非常足够,食埋烧春鸡我地已经好饱,本身仲谂住惊唔够食要点多一个小食,好彩朋友制止咗我,我地两个唯有慢慢睇住靓景Chill住食。
烧春鸡外皮焦脆干身,非常唔错,鸡脾鸡翼入口嫩滑多汁,可惜鸡胸方面就稍为逊色。
配料方面烧波萝非常好食,爽甜多汁,亦都可以中和返烧鸡嘅油腻感,烧粟米亦都香甜,薯角有茄汁同密糖芥末可以点。
缪斯春鸡

- Affogato(Movenpick Vanilla + Espresso) $88 4.1/5⭐️
今日一杯咖啡都未饮过,仲未醒神,本身想点咖啡沙冰,可惜今日无供应,见到餐牌推荐依个半甜品半饮品嘅Affogato,一于叫嚟试试,当日气温颇为炎热,Espresso倒入雪糕之中混和,变成雪糕冻啡,饮落头半杯都几爽快,可惜放耐咗一阵之后变成常温,咖啡味道即时变得涩身饱腻,稍稍扣分。
Affogato

- 宇治抹茶红豆沙冰 $88 4.1/5⭐️
朋友就叫左宇治抹茶红豆沙冰,上枱红绿相衬,非常打卡,亦都好配合餐厅环境,味道正常水准发挥,同样由于天气炎热,沙冰半溶后味道变得稍淡口。

总结:餐厅位置颇为偏远,如果唔系揸车都比较唔方便(泊车费$20/1小时,同埋只收现金/fps),食完仲可以系餐厅花园同精品小屋打卡,食物份量丰富味道亦算水准之上,系一个适合亲子情侣朋友系周末休闲写意欢聚嘅好地方。

====
#MuseFurnitureLab
#元朗美食#hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger #食好西 #相机食先 #香港美食
#隐世打卡#秘密后花园#黑松露香煎带子大虾法式可丽饼#烧春鸡#Affogato

====
有兴趣睇更多好西推介,或者大家有好西Share,请大家Follow下我IG,比D支持✨:@healoop.foodie
宇治抹茶红豆沙冰
黑松露香煎带子法式可丽饼