2019-04-02
身为鸡煲爱好者嘅我最高峰嘅时候试过一星期食三次,一个月食十次!元朗都出名多鸡煲,今日嚟到呢间上年先新开张嘅<<圆老爷鸡煲小厨>>!一行入去,发觉呢到都几细,只系放到6张中枱,1张大枱,原来内有干坤,仲有二楼嘅,不过佢哋安排咗我坐地下,我就冇行上去睇了~首先叫咗个呢到嘅皇牌鸡煲!两个人食半只鸡就够,我同朋友都好钟意酸菜鱼,所以都Order埋酸菜煮龙趸斑球,小食就叫咗一份蚬芥鲮鱼球,食咁多肉都要叫返啲蔬菜解解油腻!呢到嘅员工教我哋鸡煲用大火煮滚咗之后再焗三分钟就食得!鸡煲一定食有少少辣先好食,虽然我地食唔到太辣,但平时都会叫小辣,呢到啲鸡大细适中,都够晒入味,嫩滑就讲唔上不过就好惹味!蚬芥鲮鱼球一碟有八粒,炸到啱啱好,蚬芥酱系用蚬肉、姜末、陈皮丝,再加啲白酒整成嘅,闻落系特殊的「香」味,其实有啲似海鲜嘅腥味,如果单独咁食,会好咸,可能仲会觉得有啲臭,但配埋鲮鱼球就真系好夹好夹!如果受唔到蚬芥嘅味,都可以净系食鲮鱼球,佢本身都有啲调味,外脆内软,好正!其实我细个系唔食鲮鱼嘅,唔知点解大个咗之后又变咗钟意食!呢个海味杂菜煲有大约四至五款蔬菜,会用当日时令嘅菜,我
一行入去,发觉呢到都几细,只系放到6张中枱,1张大枱,
首先叫咗个呢到嘅皇牌鸡煲!两个人食半只鸡就够,
我同朋友都好钟意酸菜鱼,所以都Order埋酸菜煮龙趸斑球,
小食就叫咗一份蚬芥鲮鱼球,食咁多肉都要叫返啲蔬菜解解油腻!
呢到嘅员工教我哋鸡煲用大火煮滚咗之后再焗三分钟就食得!
鸡煲一定食有少少辣先好食,
虽然我地食唔到太辣,但平时都会叫小辣,
呢到啲鸡大细适中,都够晒入味,嫩滑就讲唔上不过就好惹味!
蚬芥鲮鱼球一碟有八粒,炸到啱啱好,
蚬芥酱系用蚬肉、姜末、陈皮丝,再加啲白酒整成嘅,
闻落系特殊的「香」味,其实有啲似海鲜嘅腥味,
如果单独咁食,会好咸,可能仲会觉得有啲臭,
但配埋鲮鱼球就真系好夹好夹!
如果受唔到蚬芥嘅味,都可以净系食鲮鱼球,
佢本身都有啲调味,外脆内软,好正!
其实我细个系唔食鲮鱼嘅,唔知点解大个咗之后又变咗钟意食!
呢个海味杂菜煲有大约四至五款蔬菜,会用当日时令嘅菜,
我当日食系有西兰花、油麦菜、芥兰、小棠菜!
睇相都知呢个煲都几多料,有好多干瑶柱喺面,仲有啲鱿鱼、菇类!
汤底嘅味道应该专登做返清淡啲,啲菜每条都好煮到好淋,索晒啲汤汁,
如果想食爽口嘅菜嘅朋友要叫返炒𠮶啲!