2019-04-17 55 浏览
今日突然好想食鸡煲,系元朗行行下见到呢间圆老爷鸡煲小厨,即刻冲入去食,坐底就见到的好中国风既碗筷,侍应会即刻比的热茶黎洗碗筷,好似酒楼既感觉。一黎就即刻叫左个麻辣重庆鸡煲$122用个炉煲下煲下,鸡煲的汁就愈煲愈浓郁,好鬼正劲惹味,鸡既肉仲系好嫩滑,分量仲唔少,配菜有好多八角、葱、香菜、蒜粒,同埋最入味既洋葱啊!洋葱吸晒的鸡汁,淋晒既时候食就最岩,简直系成个鸡煲精华既所在!小食凉菜:手拍青瓜 $48手拍青瓜既重点系佢个酱汁,酱汁做得好,就能够带出青瓜嘅特色,青瓜最容易吸味,今次个酱汁做得劲好,够惹味,唔会太辣或者太咸,配埋青瓜嘅清爽口感,非常出色。一路食鸡煲一路饮住天地1号,天地1号苹果醋系我嘅至爱,唔会太酸又开胃解渴。最后仲叫咗个水煮烤鱼 $118呢个水煮烤鱼都颇大条,条鱼本身已经用调味腌好左,然后将条鱼嘅表面烤得脆一脆,再放上好多嘅花椒粒、辣椒🌶️、芫荽、香菜、云耳等配料系条鱼上面,而鱼嘅旁边仲放左芽菜同埋薯粉,一齐放喺啲汤入边,一路滚一路食,等的烤鱼同薯粉都吸晒啲汤汁,不错👍🏻其实我都系第一次一边食鸡煲一边食水煮鱼😂最后捧住个肚咁样走,真系食得好过瘾既一餐,一人一个炉系面前,滚下滚下

一黎就即刻叫左个麻辣重庆鸡煲$122

小食凉菜:手拍青瓜 $48

最后仲叫咗个水煮烤鱼 $118

其实我都系第一次一边食鸡煲一边食水煮鱼😂

最后捧住个肚咁样走,真系食得好过瘾既一餐,一人一个炉系面前,滚下滚下,几特别㖞!特别要赞既系侍应既服务态度真系好好!