2024-07-04
身为元朗街坊嘅我地成日都会去大排档食饭,贪大排档有获气又有气氛,而呢间大排就系我地成日食开,因为呢间嘅烧鸡真系好有特色同超好味,用炭火即叫即烧,所以一坐低我地一定系叫左烧鸡先慢慢睇餐牌!仲每次去都一定要叫一只食先得!🐥招牌即烧鸡 $198即烧瓦缸碳烧烧鸡,原只企系到上枱,画面非常震撼!而且提供手套铰剪俾你自己剪开嚟食,非常好玩!不过今次我就叫左厨房帮手切鸡。烧鸡真系做到皮脆肉嫩,鸡皮真系非常香脆,好似食紧薯片咁!而鸡入面用左蒜蓉同淮盐去腌,非常入味,加上嫩滑而滴住鸡油嘅鸡肉,真系好滋味!🪿豉油王鹅肠 $118鹅肠份量非常之多,好抵!豉油王嘅味道调校得非常好,唔会得一味死咸,配上爽脆嘅鹅肠,送酒一流!而个底仲好有心思,系芽菜加金菇,点返啲豉油食,好味。🦐椒盐虾 $168只只虾都大大只同好新鲜,虾肉弹牙,而且个虾走油走得非常好,虾壳脆卜卜但一啲都唔油,椒盐味恰到好处唔会太咸,又系送酒一流嘅小菜!🦪姜葱台生蚝煲 $188估唔到系用砂煲上,一打开盖,啲香味冲上嚟,侍应仲会帮你炒多几下,等啲𩠌嘅热力再平均啲,真系啫啫声咁!生蚝份量又系劲多仲劲大只!生蚝🦪扑咗少少粉再去快炒,令到表面香脆,而保持到
🐥招牌即烧鸡 $198
🪿豉油王鹅肠 $118
🦐椒盐虾 $168
🦪姜葱台生蚝煲 $188
估唔到系用砂煲上,一打开盖,啲香味冲上嚟,侍应仲会帮你炒多几下,等啲𩠌嘅热力再平均啲,真系啫啫声咁!生蚝份量又系劲多仲劲大只!生蚝🦪扑咗少少粉再去快炒,令到表面香脆,而保持到蚝汁系生蚝入面!加上惹味嘅姜葱,令整体味道更上一层楼!
📍 多多鸡大排档 (元朗)
元朗又新街37-51号富祐阁地下14号舖