2021-06-15 452 浏览
作为元朗人又钟情于米线❤️嘅我绝对唔会错过位于千色旁巷中嘅小锅米线~相对于汤底,更有名气嘅莫过于南乳鸡件同埋份量十足嘅小锅米线。始终系小店,店内空间有限,环境相对上一般,但可接受。今次除左叫左一直食开嘅小锅米线,男朋友就叫左蕃茄汤底。🍜招牌小锅米线(竹笙+南乳鸡件+可乐 )$57评分:★★★★☆Menu都写左系(小麻辣汤底),对于平时谭仔食开三小辣,叫小辣真系冇咩感觉,平时出面食开小辣,系呢到真系需要叫中辣!招牌小锅米线汤底偏向普通单一嘅麻辣味道,但佢嘅灵魂之处在于所有配料,令到食嘅时候好丰富。D配料绝对唔孤寒,有鸡肉、冬菇、杏鲍菇丝、酸辣肉碎、炸酱、腐皮、芽菜、生菜、秘制甜酸菜、木耳!米线唔会太淋太硬,刚刚好!而每一啖米线都可以加埋D配料,令成个口感层次提升!鸡肉唔会好鞋口、木耳十分脆口,不讲以为加左钱加𩠌~南乳鸡件即叫即炸,上菜时仲系热辣辣!鸡件其实系鸡翼切半炸,以南乳酱调味冇加炸粉,Total有6件,但今次食冇以前食咁惊艳,南乳味唔够出。竹笙份量相比较小,一条竹笙切开左几折,但都爽脆吸汤汁。🍜农乡蕃茄米线 (猪肉+猪润) $49 + 冻柠茶走甜 $51评分:★★☆☆☆男朋友唔想食辣

🍜招牌小锅米线(竹笙+南乳鸡件+可乐 )$57
评分:★★★★☆

评分:★★☆☆☆
男朋友唔想食辣就叫左个蕃茄汤底,略嫌偏甜,蕃茄味唔浓郁,食落都有南瓜、薯仔味道,但配料好明显小过招牌小锅米线好多,有秘制甜酸菜,但成碗面都系得一旧薯仔,如果可以加番多小小蕃茄、薯仔粒,食嘅时候会更丰富!猪肉正常冇咩特别,猪润就有一两旧过熟,小小鞋口。

🌟总括:招牌小锅米线好值得一试,性价比好高,钟意食香口嘅可以叫南乳鸡件,农乡蕃茄米线就一般,唔值得食。

除左小锅米线之外,仲见到好多人叫精选米线,有成十一款,都几多其他选择!住附近嘅真心可以一试!
  • 南乳鸡件
  • 招牌小锅米线