2023-03-12
今日入元朗探朋友仔,突然好想食车仔面,就谂起元朗有间老字号车仔面舖,系元朗住嘅街坊相信都一定好熟悉,甚至有不少区外客亦慕名而来。我地叫咗大碗𩠌、三𩠌+菜底、多士、红豆奶茶冰同樽仔奶茶。大碗𩠌有十款𩠌,包括有红肠、猪肠、萝卜、猪红、鸡翼、鱿鱼、鱼蛋、猪皮、鸡翼尖同菜,真系十分丰富。汤底味道清甜,用咗老鸡、猪筒骨、鸡脚、果皮及十多种药材等熬制3小时,认真花心机。猪肠处理得十分干净,炆得非常入味,入口腍身、无膻味。猪红口感细嫩爽滑,唔会一夹就散。鸡翼尖同鸡翼都处理得好干净,唔会有毛。多士有三种口味选择,有鲜油、炼奶同班兰咖央。我地拣咗班兰咖央,面包系较厚身,烘到外脆内软,班兰咖央酱份量都好多,食落十分滋味。红豆奶茶冰选用自家煮制红豆蓉,入口香甜有口感。樽仔奶茶每日新鲜制造,绝无防腐剂,百分百原味,奶茶入口顺滑 。