2020-07-10
好耐无入过元朗,突然间心血来潮专登同男朋友去元朗行下前排新开嘅UNY超市😬 同埋去食下好西😋行行下行到去元朗剧院附近见到有间几开扬睇落几Chill几舒服既泰国酒吧餐厅😁 而且佢仲有outdoor 座位👍🏻 个气氛都几啱同朋友来饭聚吹下水或者两个人黎拍拖食饭😁因为呢日天气比较热所以选择左坐indoor,入到餐厅见佢地既装饰都好有泰国风味,唔错既气氛!估唔到呢间泰国酒吧餐厅嘅菜式选择都几多,样样野都几想试😍 可惜我哋只得两个人~下次要同班朋友黎可以叫多几样野一齐食😋天气很热,点了一个椰青解渴,男友点了一枝泰国啤酒.炸虾饼炸虾饼分量十足,热辣辣是刚刚炸起,外层香脆金黄,虾肉新鲜爽口,口感有层似有回弹力,都几出色,配啤酒一流!酸辣凤爪沙律夏天吃泰菜,这个酸辣凤爪沙律也是我必点的食物之一😍爽口的去骨凤爪充满着酸酸辣辣的酱汁,真得很入味!我吃不停口!厨师特色虾酱炒饭平常吃泰国菜通常都是吃菠萝炒饭没有什么新意🤣 但这个炒饭真的很特别,而且卖相非常吸晴😍 吃前是要将上面的魔鬼鱼尾捣醉,然后再将旁边的配菜和酱料一起与虾酱炒饭伴匀才吃的!非常惹味带有咸香,真的是第一次吃到那么有特色的炒饭😍 值得一试~咖喱
天气很热,点了一个椰青解渴,男友点了一枝泰国啤酒.
炸虾饼
酸辣凤爪沙律
厨师特色虾酱炒饭
咖喱大虾 呢个咖喱大虾既size应该都够4个人食😍
有两只开边大虾,虾肉都算几新鲜,食落弹牙,用料唔错😋佢地既咖喱味道唔辣不过就非常香浓惹味,十分creamy ! 相信如果用来点薄饼食绝对系一流(可惜两个人叫唔到咁多嘢食下次绝对要试😣)