今日去左间少少浪漫,少少格调,但系餐厅名字有啲啲老饼既西餐厅「Forever 友缘西餐」,装潢以西式为主,环景简单舒适,座位很宽敞,唔会觉得有局促嘅感觉。🏡☺️一坐低就有侍应奉上两杯橙汁,话系welcome drink,几有新鲜嘅感觉,不过饮落就橙味唔多够,有少少淡。🍹睇咗阵menu,最后点选:2个set dinner,「波尔多红酒焗羊膝配意式烩杂菜伴薯蓉$238」、「红花忌廉汁伴海鲜手作面$158」。最特别系因为餐厅庆祝一周年纪念,每叫一个套餐就有一个升级优惠,仲要日日都有唔同,今日星期一,就可以+$1叫个「海鲜酥盒」,同埋可以用优惠价$25叫个甜品。感觉上餐厅有好多唔同嘅优惠。🍴🍝🍗🍤🍆🍛「餐汤+蒜蓉包」是日餐汤系「烟肉柳菜花忌廉汤」,味道唔错好香浓。如果想试吓其他口味,可以额外+$40,点选「法国干邑龙虾汤」,不过味道就有点浓,不过就好香龙虾味。蒜蓉包有2片,焗得好香口,牛油同蒜蓉好香,沾上汤味道不错。🍲🍞「海鲜酥盒$1」系用升级优惠+$1就可以点选,卖相好精致,酥皮焗得好香脆,配上一只虾,配料有蚬肉蟹柳蘑菇等白汁捞成。食落口感好丰富,味道唔会太咸,作为餐前小食算唔错。🍤「波尔多红
Welcome Drink
餐汤+蒜蓉包
海鲜酥盒
波尔多红酒焗羊膝配意式烩杂菜伴薯蓉
「波尔多红酒焗羊膝配意式烩杂菜伴薯蓉$238」一只好大只嘅羊膝出场啦,整件羊膝以企身出菜,好有震撼性。羊膝以波尔多红酒炆至软身,食落完全唔会觉得靭,酱汁炆至入味,配上薯蓉伴食,口感不错。🐐🍗
红花忌廉汁伴海鲜手作面
「红花忌廉汁伴海鲜手作面$158」卖相好靓,材料好丰富,我嘅注意已经放咗喺海鲜身上(大虾、带子、青口)啦。而手作面就系阔蛋面,食落好似阔条面咁,但口感食落比较烟靭,伴上忌廉汁食落好creamy。🍤🦀🐚🍝
蓝莓芝士蛋糕
「蓝莓芝士蛋糕$25」用上一只好大嘅碟,以士多啤梨酱及芒果酱,画上花形图案衬托,亦都有草莓及蓝莓伴碟,卖相好靓。蓝莓芝士蛋糕的味道唔错,唔会过份甜,而蓝莓酱酸甜咁,口感都唔错。🍰
焦糖炖蛋
「焦糖炖蛋$25」用上一只好大嘅碟,以士多啤梨酱及芒果酱,画上花形图案衬托,亦都有草莓及蓝莓伴碟,卖相好靓。焦糖炖蛋表面上嘅糖浆烧至凝固,糖饼食落甜甜地仲可以咬碎,炖蛋就比较结身,但食落都可以接受。🍮
餐饮
「餐饮」附送热饮,但冻饮就要+$3。叫左「冻奶茶」、「冻柠茶」,玻璃杯嘅形状几特别,好似帆船酒店咁弯弯地。餐饮嘅糖浆系自己落嘅,咁样就可以因应自己嘅喜好添加多少,啱晒注重健康嘅人仕。🍹

p.s. 最后,最值得欣赏嘅系,餐厅嘅职员服务好好,会因应你食嘢嘅速度,再安排好嘢食嘅上餐时间及次序,咁样就唔会搞到成枱都系嘢食。💁🏻💁🏼‍♂️

「餐牌」我已经影左上载至openrice既「餐牌」入面啦,方便大家查阅相关菜式。📋
2016-11-21
海鲜酥盒