2022-09-10
正宗泰菜通常都会隐居系巷子里面 呢间都不例外 今次同frd虽然想食泰国野 但系又唔想去大商场入面食大路野 就揾到呢间位于元朗教育路嘅泰国餐厅!入面菜式都几丰富 虽然店铺唔大 但系可以望正厨房整野食🤣 🍛泰皇咖哩法包软壳蟹💰163呢个系包控必叫🤭法包外脆内软 出面系脆脆口感 内里却超级松软 会想令人一啖接一啖食落去!咖哩超级大碗 炒出嘅咖哩十分惹味 香味四溢 点上面包更系唔同感觉!有咸甜围绕味蕾嘅感觉🤣但系咖哩真系好香口 同一般食开嘅普通辣味唔同软壳蟹望落系细只左D 炸得都比较油 不过点上咖哩就可以完美遮盖晒呢啲缺点 所以呢道𩠌都系主要食咖哩同法包~🍖风味烧猪颈肉💰100呢碟猪颈肉真系好大一碟🥺而且烧到每块肉都有焦脆感 肉质丝丝分明 好似和牛咁入口就融 但系唔会好似其他餐厅咁烧到成块韧劲十足或者系肥肉 呢间就会比较啱钟意食瘦肉嘅人食!另外调味都好香 唔会过咸过淡~推荐🥩泰式烧羊架💰96最近食完一次羊架之后对羊念念不忘🤭呢间羊架都烧到冇乜羊膻味 只留返烧烤的孜然香味 推荐好少食羊嘅人试下 肉质真系特别紧实同埋多汁!!🍖沙嗲串烧💰+28午餐时段会有优惠加串烧 所以我地嗌左一猪一鸡 呢间沙嗲汁
🍛泰皇咖哩法包软壳蟹
💰163
🍖风味烧猪颈肉
💰100
🥩泰式烧羊架
💰96
🍖沙嗲串烧
💰+28
午餐时段会有优惠加串烧 所以我地嗌左一猪一鸡 呢间沙嗲汁嘅味道会比较一般 唔系想像中嘅味道 不过肉质不错
🦐泰式生虾刺身
💰111
其实呢个系我第一次系泰国餐厅食生虾🤣但系点完酱之后又唔错 略嫌酱嘅味都系唔够出 所以刺身会比较淡
🍗泰式酸辣凤爪
💰79
午餐时段加配呢个都好似有优惠 都几大一碟🤣朋友食到好开胃 应该系好适宜嘅餐前小食!
🍲冬荫公汤
💰99(细)
呢个冬荫公汤写明内含原只虎虾!总共有两大只 又真系特别大只 肉质鲜甜~入面仲有D菌菇 不过汤会比较偏辣 饮饮下喉咙会有小小顶唔信🤣
整体来讲呢间泰国野都唔错 我地仲嗌左泰式奶茶 但系略显唔够味 虽然座位少 但系野食种类多 多人嘅话可以食匀都得🤣!
📌 小曼谷泰国美食 (教育路) (元朗)
元朗教育路50号兆明楼地下A号舖