2024-10-13
𓂃𖠚∗ᤲ𑀇· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ▎每次星期六、日 经过元朗ʏᴏʜᴏ去大马路 「 芭堤雅泰国餐馆 」都会有唔少人排队等位 而平时同屋企人都会夜晚订定枱 再出车过嚟食 难得今日同朋友中午嚟到 第一转试佢地嘅午餐都可以话我地屋企心目中嘅元朗安乐路泰菜地标椰子雪糕杯 𖤘 香滑清甜 作为饭后甜品一流 配上两大个椰子壳做基底 入边仲有满满椰肉 系每次嚟到嘅必点甜品 食到连椰子肉都清埋飞天炒通菜 𖤘 又系每餐基本操作 必点菜式 ⚠通菜炒完都唔会太过辣 唔食辣嘅我地都接受到 份量十足 午市套餐有得加购 仲平晚市多多 ᴊᴇɴɢ干炒大虾金边粉 𖤘 望落好吸引 虾嘅摆盘卖相特别会用野串住几只爽口大虾 配埋金边粉同泰式配料 青柠汁必落 多几份清香 跟餐仲有送汤同野饮 我地就加钱饮特饮 个人推荐 「 菠萝沙冰 」啦 泰国猪颈肉船河 𖤘 汤头惹味 呈深啡色 略未够浓郁我地就拣咗烧猪颈肉 配泰式肥河粉 滑捋捋口感 赞奶茶雪山 𖤘 之后嚟就未食过 见牌面写用厚奶盖泰奶所以味道贴近香港口味 唔会太甜 富有泰式茶叶香味🜸▸ 椰子雪糕杯┅ HKD 58▸ 飞天炒通菜 ┅ HKD 45▸ 干炒大虾金边
· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·
▎每次星期六、日 经过元朗ʏᴏʜᴏ去大马路
「 芭堤雅泰国餐馆 」都会有唔少人排队等位
▸ 泰国猪颈肉船河 ┅ HKD 65
▸ 奶茶雪山 ┅ HKD 58 / 套餐加配
▸ 菠萝沙冰 (C) ┅ HKD 45 / 套餐加配
▸ 百香果沙冰 (C) ┅ HKD 45 / 套餐加配
𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)
· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·
𓌈˒˒ ᴘᴀᴛᴛᴀʏᴀ ᴛʜᴀɪ ʜᴏᴜꜱᴇ 芭堤雅泰国餐馆
❜ 元朗安乐路1-11号明珠楼地下1号舖
Shop 1, G/F, 1-11 On Lok Road, Yuen Long
— @pattaya_since2013
܀
܀ Follow @chillfood.basis for more 📸