2023-05-21
呢间餐厅由蜑家三兄弟承传水上住家菜,咁有heart,当然要支持下。金沙炸鱼皮鱼皮香脆不油腻,附著呈流沙状态嘅咸蛋黄酱,咸香味浓郁,唔怪得差不多每枱都有叫呢款小食!冰镇鲍鱼鲍鱼口感爽滑弹牙,size有半只手掌咁大,冰镇成为冷盘可以消暑,食落醒神又开胃,点上Wasabi豉油,增添了日式嘅风味。蚝仔鸡蛋仔鸡蛋仔嘅馅料,而家越来越多款式,但系多数都系甜嘅,呢间餐厅竟然研发到加入蚝仔,怕少少腥,就可以点鱼露同Wasabi。比起平时嘅蚝饼会冇咁油腻,而且每粒鸡蛋仔都有蚝仔,冇揾笨。豉油王细花竹虾 每只虾虾味浓,又鲜甜,食到少少虾膏。用肠粉垫底,挂鼓油汁力强。我觉得唔想食面/饭,叫呢款做主菜都可以。煎咸鲜马友口感似食紧香煎小黄鱼,但鱼皮更脆卜卜,鱼肉的鲜味更突出带有咸香的味道,不算多骨,又大条,所以好多肉食。荔枝茶香烟熏鸡一上枱已经散发着浓烈嘅荔枝茶烟熏香味,食落有惊喜,鸡肉扎实嫩滑又juicy,鸡皮脆卜卜,有丰富的层次。
金沙炸鱼皮
冰镇鲍鱼