2019-02-21
近期有好多朋友都推介呢间新开ge餐厅,佢话一去到就会有似曾相识嘅感觉,系我地儿时回忆果种。咁啱有ABC朋友系香港,所以决定今晚去试一试!䢂门一开,即刻好似返咗细个大时大节一家廿口系酒楼开两围坐主家席的记忆,呢对龙凤不得了!而入面ge感觉有旧式街市老街feel,我可能认得少少,因为我果阵仲细🤫但D旧家用街窗花同D"伙计"ge制服,就exactly 系以前婆婆屋企同楼下大排挡咁款!食物方面我哋叫咗个风沙九肚鱼,衬返呢度怀旧大排挡。呢个九肚鱼真系水平之上,炸得好干身,但入面又好够嫩,只要大家有心理准备,食完可能会热气因为一食多三碟都唔够喉。而咕噜肉唔驶讲边个老外同"细路"会唔啱食,所以呢个系今日必点菜色,酸甜又适中,所以上枱九秒九清哂跟住嚟ge系鱼汤菜苗,食D菜均衡营肠,保持𣈱通吖嘛,但呢个鱼汤真系要赞,因为饮落清甜,相信系无味精,所以唔止菜,连一滴汤都无剩。最后上枱ge大叔焗鱼肠,落单前伙计大哥已经提醒呢味菜即叫即整,要等半个钟,估唔到⋯⋯真系要咁耐,所以想食要付出少少时间同耐性。刚焗完原砵上的鱼肠,口感厚实但唔老,味道好特别,唔腥,有D食膶ge味道,讲真我就一般,但估唔到ABC朋友叫饭佐
最后上枱ge大叔焗鱼肠,落单前伙计大哥已经提醒呢味菜即叫即整,要等半个钟,估唔到⋯⋯真系要咁耐,所以想食要付出少少时间同耐性。刚焗完原砵上的鱼肠,口感厚实但唔老,味道好特别,唔腥,有D食膶ge味道,讲真我就一般,但估唔到ABC朋友叫饭佐住食,我相信佢好OK呢个阿妈年代,宜家比较难食到ge特别菜式!
今餐真系充满儿时回忆,食物又唔错,相信我一定会再book 位食饭!