2019-10-28
我朋友系Ocio既会员,所以今次朋友约食饭,顺理成章去咗ocio。餐厅位于烟厂街,平时唔系好热闹,估唔到七点几去到餐厅已经座无虚席。餐厅装潢冇乜特别,唯独图中既钟映入我眼帘,散发一阵古典气息。我同朋友各自叫咗dinner set,dinner set附送粟米忌廉汤。Ocio既奶茶系西式奶茶,味道偏淡,不过可客人可自行放奶同糖既份量。焗芝士肉酱千层面卖相普通,但其实内里干坤。首先最紧要系质感唔湿,另外芝士用左两款,可谓双重滋味,芝士多到连碟边都有,加埋肉酱真系味道浓郁。龙虾汁日式铁板鱿鱼意大利饭卖相别具创意。师傅用紫菜包住意大利饭,上面放上一大片鱿鱼,外型同寿司一模一样。鱿鱼几惹味爽口,意大利饭口感唔会太过稔。Set dinner 加多$39就有芝士薯条。薯条唔算油腻,而且炸得香脆,如果芝士酱再多啲就完美。食完dinner set始终意犹未尽,所以叫埋甜品。朱古力榛子窝夫几厚。虽然唔系太脆,但窝夫入面全都系朱古力馅,朱古力味特别浓郁。朋友果然冇介绍错,即使唔系聚会,我都可以带女朋友嚟食甜品。
焗芝士肉酱千层面
龙虾汁日式铁板鱿鱼意大利饭
焗芝士薯条
朱古力榛子窝夫配烧棉花糖
朋友果然冇介绍错,即使唔系聚会,我都可以带女朋友嚟食甜品。