2023-07-11
前几日入左将军澳探朋友,顺便一齐食晚饭,大家都想食下台湾菜又想打下边炉,所以试左呢间餐厅可以一人一锅。 我地叫左2个锅,一个招牌臭臭锅,一个沙茶牛肉锅,2个锅既食材都几多,而且仲可以配饭或粉丝,我地2个都钟意配粉丝,因为啲粉丝可以索埋啲汁一齐食吖! 跟住好快就上埋3个小食,我地叫左一份海鲜拼盘、柚子蜜鸡翼同麻辣臭豆腐,啲海鲜都几新鲜,食到有甜味吖。鸡翼都炸得几脆口,但里面仍然好juicy,配埋柚子蜜,食落都好醒胃。 麻辣臭豆腐我觉得系勾起响台湾街头食臭豆腐既感觉,一上菜就闻到佢阵独特既臭豆腐味道,食落口就食到臭豆腐既味道,豆腐面铺左麻辣椒粉,虽然有啲辣,但辣可以带出豆腐既香口味道。 食台湾菜无理由唔叫台式饮品,我地叫左满杯红柚子同芝士茶王8号,2杯饮品上菜时红柚子既红色都几吸引眼球,饮落去酸味味,好开胃!芝士茶王面头果层芝士好厚身,仲好浓芝士味,捞埋下面既茶,味道好夹!好好饮!