2020-09-21
今日同朋友去尖沙咀shopping ,之后佢好喜欢打边炉🍲,就去左附近火锅🍲店食个lunch,店员安排左2人私人空间座位既台比我地,疫情下食得放心!酱料就自己出去拎,为己为人,记得带好口罩才好出去拎酱料啊!酸菜白肉锅:餐厅既招牌汤底,汤头系用左蕃茄、香菇和玉米熬煮而成的,香气扑鼻,再加埋腌渍酸白菜,腌出来的白菜口感爽脆,味道也很温润,肉片则选用带皮的台湾黑毛猪五花肉,涮过猪肉后毫无油腻感,口感更加Q弹,而且仲有宽条薯粉,食完更增加饱肚感!老锅丸饺井字盘:(虾丸、鱼肉小汤包、鲜虾云吞、鱼皮饺)每款各2粒,丸饺很精致咁放系井字盘上,滚到佢地浮系面就食得,虾丸好有虾香味道,Q弹爽滑、而鱼肉小汤包要好小心咁进食,因皮内充满住汤汁,鱼肉鲜味、另外鲜虾云吞、鱼皮饺就都好爽脆,皮薄料靓,赞👍!涮锅小羊肉片:把羊肉片卷起来,卖相十分精致,羊肉的味道也非常鲜美,因为羊肉卷在滚烫的锅内烫一烫就可直接食,简单易熟,而且没有羊既膻味。盐酥一口豆腐: 即叫即做,有炸蒜伴碟,令极致酥脆既热辣辣外壳下,细嫩得将近融化既雪白豆腐一咬就溶化,口感美妙!最后饮埋杭菊露可以清一清下热气,而甜丝丝冬瓜茶可消一下暑气,所以岩晒
最后饮埋杭菊露可以清一清下热气,而甜丝丝冬瓜茶可消一下暑气,所以岩晒打边炉时饮!😋😋👍
+++++++++++++++
如果大家喜欢💕我写既食评,麻烦比个❤️鼓励一下我,我会写更多更好既食评比大家!😊