2020-10-24
味千拉面真系充满我既儿时回忆! 仲记得细个既时候香港系冇咁多日本餐厅, 拉面店, 可以系当时同屋企人食碗味千拉面已经系好享受好满足! 随住越泥越多日本过江龙拉面进驻香港, 味千拉面感觉慢慢没落, 每次经过都冇谂住入去, 直到有一次见到佢完全翻新左, 成个设计都唔同哂, 终于再次令我踏入味千!入到去第一眼见到墙上有味千拉面既一生发展, 原来1996年已经系香港开业, 望到更加感叹时代既变化, 亦有种令人回味既感觉。日式手造饺子$30 饺子外皮微脆, 肉馅饱满可口。金菇牛肉卷 $38金菇牛肉卷大卷有睇头, 牛肉唔会韧, 佢既烧汁调味亦恰到好处好香甜, 点少少芥辣更惹味, 非常之夹!赤火恋 $62朋友点既拉面, 温泉蛋煮得刚好, 另有两块半肥瘦既豚肉, 脂肪位入口即化, 味道甘香, 估佢唔到。而汤底呈橙红, 味道香浓有辣劲, 辣得黎又唔会盖过哂本身豚骨汤既香味, 加上面质弹牙, 朋友表示满意!味千.赤沾汁面 $65我自己叫左沾面, 配料方面同朋友既差唔多一样, 不同之处就系有脆口既荀片~ 赤沾汁同赤火恋一样都系辣既汤底, 但系赤沾汁既质感更加浓厚, 令面条挂汁度更高, 而辣度就较低, 但豚
日式手造饺子$30
饺子外皮微脆, 肉馅饱满可口。
金菇牛肉卷 $38
赤火恋 $62
味千.赤沾汁面 $65
我自己叫左沾面, 配料方面同朋友既差唔多一样, 不同之处就系有脆口既荀片~ 赤沾汁同赤火恋一样都系辣既汤底, 但系赤沾汁既质感更加浓厚, 令面条挂汁度更高, 而辣度就较低, 但豚骨汤既香气就更加突出, 好味! 我自己就更中意沾汁面
白桃乳酸梳打 $11
酸酸甜甜味道唔会OVER, 加上SODA好爽!
今次重游味千拉面, 发觉原来佢仲系好多人食, 而且依个价钱黎讲可以食到有历史既日本拉面CP值已经好高, 始终佢能够系香港生存咁耐一定有佢既原因! 其实食拉面都仲有好多选择, 唔系下下一定要食过百蚊既日本过江龙呀~