2023-08-14
呢间加太贺简直系童年回忆,细个成日嚟食当时好旺场要等位,成条街好有气氛🏮唔记得从几时开始就冇再帮衬今次黎都系因为屋企人提出虽然依家不及往时,但觉得佢装修完之后靓咗餐牌冇乜点改,只系价钱贵咗,尤其佢哋最出名嘅「花之恋」,由$5X变到$82我哋叫返之前啲「例牌菜」,重拾回忆之余,可以比较一下质素▶️ 海鲜烧饼 ($98)样似pizza,口感似中式薄罉入面加咗海鲜鱿鱼粒,面头洒上木鱼碎、沙律酱、烧汁、青葱呢个系细个每次嚟到必点,印象中好食可惜今次薄饼整得太厚,食落好粉🙁材料亦唔够足,口感比较寡,有啲失望唯一系薄饼烧得几香,带微微板烧味▶️ 幻の彩虹刺身卷卖相超靓仔🌈一条八件叫彩虹刺身系因为面头分别有吞拿鱼、三文鱼同虾刺身卷物入面含牛油果同蟹柳刺身食落新鲜,牛油果够香同软熟🥑寿司饭质感唔错,仲有唔少蟹籽略嫌沙律酱落得重手咗啲▶️ 大葱鸡肉串 一客两串,鸡肉之间夹杂洋葱片鸡肉软腍🐔用咗盐同黑椒调味,旁边亦有酱油可以点洋葱烧得香口爽脆,不过鸡肉就烧得一般般,欠缺串烧炭香味▶️ 芝鳗卷 ▶️ 铃鹿软蟹饭卷x2▶️ 香葱蟹籽牛肉卷x2又系每次嚟到必叫之一,比以前细件咗,不过味道保持到牛肉唔会太肥,香葱口感爽脆又惹
今次黎都系因为屋企人提出
虽然依家不及往时,但觉得佢装修完之后靓咗
我哋叫返之前啲「例牌菜」,重拾回忆之余,可以比较一下质素
▶️ 海鲜烧饼 ($98)
样似pizza,口感似中式薄罉
入面加咗海鲜鱿鱼粒,面头洒上木鱼碎、沙律酱、烧汁、青葱
呢个系细个每次嚟到必点,印象中好食
唯一系薄饼烧得几香,带微微板烧味
▶️ 幻の彩虹刺身卷
卖相超靓仔🌈一条八件
叫彩虹刺身系因为面头分别有吞拿鱼、三文鱼同虾刺身
卷物入面含牛油果同蟹柳
刺身食落新鲜,牛油果够香同软熟🥑
寿司饭质感唔错,仲有唔少蟹籽
略嫌沙律酱落得重手咗啲
▶️ 大葱鸡肉串
一客两串,鸡肉之间夹杂洋葱片
鸡肉软腍🐔用咗盐同黑椒调味,旁边亦有酱油可以点
洋葱烧得香口爽脆,不过鸡肉就烧得一般般,欠缺串烧炭香味
▶️ 芝鳗卷
▶️ 铃鹿软蟹饭卷x2
▶️ 香葱蟹籽牛肉卷x2
又系每次嚟到必叫之一,比以前细件咗,不过味道保持到
牛肉唔会太肥,香葱口感爽脆又惹味
我哋叫咗两份🐂
▶️ 烧三文鱼扒定食 ($92)
自己叫咗一个定食🍱够晒丰富
中间有渍物,应该系腌青瓜,味道好酸
然后有一堆椰菜,落足油去炒,几有镬气🥬
饭嘅份量可以分到两满碗🍚用上珍珠米,口感几好,仲落咗照烧汁
烧三文鱼扒有惊喜😍烧得啱啱好唔会过熟,肉质鲜嫩,保持到三文鱼油香味🐟仲要完全冇骨!
都有落照烧酱、青葱、芝麻粒,酱料唔会盖过三文鱼鲜味
最后仲有搣好咗嘅半个橙,又甜又多汁🍊
呢个定食冇叫错,推介!
▶️ 日式炒乌冬 ($78)
份量望落好多,不过其实主要系杂菜
杂菜包括椰菜、芽菜、红萝卜丝、洋葱
乌冬炒得太湿,令乌冬欠缺嚼口,有啲一pat pat嘅感觉🤥
胜在炒得唔油腻,调味充足又唔过咸,鸡肉份量多
▶️ 雪米糍
饭后免费甜品,每人一粒
系维记出嘅雪米糍,独立包装
细个食最开心就系抽到自己钟意嘅味道😆 (芋头/绿茶/黑芝麻/荔枝都好食)
今次爹哋出招,直接同侍应讲话想要芋头味,佢即刻换咗五粒俾我哋haha
▶️ 和风牛扒定食 ($98)
▶️ 鳗鱼定食 ($138)
▶️ 烧年糕
▶️ 牛肉炒杂菜 ($98)
我哋叫咗超多嘢食,叫到连啲侍应都叫我哋停手,食完先再叫,惊我哋食唔晒😂
卷物好出色👍🏻绝对值得叫多几款试,香港本身唔多日本餐厅做到咁多花款,仲要好食
烧三文鱼都好味,烧饼同炒乌冬就差咗啲
今次因为多人,订咗枱,俾咗间独立tatami房我哋,好和风feel,坐得舒服又有私人空间~
服务唔错,有服务钟可以揿去叫人,唔惊冇人理你
上菜速度快,叫咁多嘢都冇上错或上漏
性价比高,全部大大份,预咗分享,我哋七个人叫以上食物,平均$200/人,好抵食
唔明白点解openrice咁多劣评😢虽然未必比得上旧时好食,但个人觉得唔错,几值得食!
希望佢会继续做到落去啦!