2019-07-28
🎐熊妹放假就周围食食食,今次又轮到同眼镜妹同排骨妹聚头,终于去试下来自台湾的女仆咖啡店《Dazzling Cafe》!📌位于尖沙咀「The One」呢间分店近排装修左,以pantone粉红同粉蓝色为主题,非常充满少女心💖。📌装饰左之后有分餐厅外坐同内坐,格局系分明整齐左,不过好似比起之前少位左,可能多左位用黎做摆设🎏。酥脆软壳蟹凯萨沙拉,$75📌食西餐当然先点个头盘沙拉🥗开下胃喇。原只软壳蟹上🦀,炸得好酥脆,唔算太油,刚刚好同沙拉菜🥬一拼吃中和返油腻,每根沙拉菜都沾上了凯萨沙拉酱汁,唔酸唔浓味,更能吃出生菜的新鲜,仲有凯萨沙拉唔少得的烟肉碎🥓、芝士粉🧀、面包粒,🍞,材料唔算多款,但已经很能带出凯萨沙拉的美味。松露薯条,$58📌熊妹👀眼见几乎每枱都必点的小食🥡,当然都唔执输叫埋一份喇?香港人有我有心态嘛!一上枱,果真的松露芬香扑鼻👃🏻,完全抵挡不住!薯条🍟系幼身的,热辣辣🔥几脆口。其实又唔见有好多黑松露挂上薯条身,但为何可以咁香味四溢呢?熊妹又侦探上身🧐,怀疑可能炸薯条过程中用上松露油炸起,才可以令到表面唔多的黑松露都能散发出阵阵香浓的松露味💨!跟上的唔少得与薯条拍档的茄汁🥫同特别配上松
📌食西餐当然先点个头盘沙拉🥗开下胃喇。
跟上的唔少得与薯条拍档的茄汁🥫同特别配上松露薯条的黑松露沙拉酱,两款酱无可厚非一定衬到绝!
📌排骨妹提议再点多款小食,熊妹就想试下呢款水牛城鸡翅🐥。
跟预期所想的一样,水牛城辣酱汁非常浓郁,鸡翅系切半了的鸡翼,方便入口同吐骨,但变相其实份量望上去多,却是斩半了。
熊妹就奉劝大家无谓试伴上的蓝起司酱,点了一小缀,都已经咸到阿妈都唔识😫。还是好好地品尝水牛城辣酱吧!辣得黎又甜甜地,味道够浓!
📌熊妹一心就系为左明太子黎,听说是必点item。
果然没有令熊妹失望,每条意粉都挂满粒粒弹牙的明太子同紫菜条碎,酱汁调得很浓稠,令每啖意粉食落好杰身,明太子味道会变得更浓味,而且意粉煮得好有嚼头,唔系淋巴巴,难怪称上为招牌之菜,真系令人食完有种念念不忘的感觉。
眼镜妹每次来的必点甜品,因为实在做得太出色了!
台湾的松饼🥞即系窝夫,以花型🌼呈上,一份有8️⃣件,每件花瓣上唧有香浓奶茶味的忌廉,忌廉上有一粒棉花糖,1-2粒QQ软糯的珍珠,加上系窝夫入面加了升级版🔝烟烟韧韧的麻糬,形成多种口感,果然系甜品中的代表作。中间有一球奶茶味雪糕,永远热的窝夫配冰的雪糕,冷热交替一定无得弹的。熊妹终于明白为何眼镜妹对它百吃不厌的原因。
饮品方面,果后熊妹当然点了冻水果茶,来满足一下熊妹的生果隐。
水果茶味唔算浓,可能被好多水果的果甜盖过了。水果有橙片🍊、苹果粒🍎同葡萄片🍇,都系偏甜的水果类,所以成壶水果茶都系甜甜的,不过食左咁多咸食,饮呢杯清凉的水果茶都几解咸解渴的。
排骨妹话要饮热野,点了热的珍珠奶茶☕️!
老老实实,熊妹真系未试过热的珍珠奶茶,所以觉得都几特别!本身熊妹都好热奶茶的,珍珠会分开杯上,自己捞入去或者分开食,成件事无咁甜,仲送上一块「Lotus」曲奇饼🍪,又几抵饮㖞!
📌熊妹提提大家,《Dazzling Cafe》入座限时9️⃣0️⃣分钟,名堂响起了人潮🚶♀️🚶🏻♂️就会涌现,而且餐牌上写明每人限定点一杯饮品🍹,即使点上了多少主菜食物,所以埋单每人都要💰200,不过装修后环境系宽敞左,怖置靓靓的,食物味道又🈴口味,都值得既!