2024-08-29
新兴食家📍:西环坚尼地城士美菲路8号地下C号舖🚗:坚尼地城地铁B出口 步行4分钟📞:+852 2816-0616💲:~HKD50/head for teaFood quality✔️:香脆炸鲜奶、鹌鹑蛋烧卖、皇牌流沙饱👌🏼:黄金马拉糕、新兴虾饺皇、蟹膏烧卖皇 总结:😋西环老字号旧式点心店 仲系行旧时模式开凌晨3点至下午4点 一入到去好似时光倒退数十载咁 仲系会有姐姐推车仔 而客人要走去觅食 食物就普通几抵食 主要系食情怀同回忆🫡😋比较推荐嘅系炸鲜奶 唔系度度都有得叫 将奶冻蘸炸浆 炸起外层系脆嘅食入口嘅奶冻仲系冻就最完美嘅状态 虽然就里层嘅奶冻就热咗 但几香口 顺德小点又唔系度度有 值得试👍🏼😋鹌鹑蛋烧卖更系超稀有嘅点心选择 食落系流心状态同其他烧卖比冇话特别出众 都系食个情怀😎😋最好食嘅点心系流沙包 果然系招牌 一撕开流沙状态 食落奶黄味浓 好食🤔港式点心🧆最基本嘅虾饺烧卖就普通啲 唯一系大只够饱肚🤔大部分评论都系态度差 我觉得还好 主要系佢哋太忙所以冇办法好声好气讲 啲姨姨叫卖系好大声 但大声唔代表无礼貌 态度唔系友善但都唔算得上恶 佢哋收碟𠮶阵帮手递下过去啲姨姨仲赞我醒目tim😂🤔
📍:西环坚尼地城士美菲路8号地下C号舖
🚗:坚尼地城地铁B出口 步行4分钟
📞:+852 2816-0616
💲:~HKD50/head for tea
Food quality
✔️:香脆炸鲜奶、鹌鹑蛋烧卖、皇牌流沙饱
👌🏼:黄金马拉糕、新兴虾饺皇、蟹膏烧卖皇
总结:
🤔港式点心🧆最基本嘅虾饺烧卖就普通啲 唯一系大只够饱肚
🤔人龙店同埋畀小红书吹奏 所以要争分夺秒 同埋系冇排队呢回事 啲人见有位即刻冲上去 (可能系多游客原因…)所以大家都唔好太矜持 如果文静啲嘅朋友容易手足无措
🤔成个环境格局好似时光倒流十几年 钟意影旧香港嘅摄影🤳朋友应该好喜欢呢度
😨环境嘈杂 坐得极逼 旧式茶记格局 长期繁忙时段要同陌生人搭枱 单纯举手🙋♀️未必有人理你 可以直接行出去或叫人
😨如果有洁癖嘅朋友呢度未必适合你 卫生就麻麻地