2021-06-03
好多朋友都知道我钟意食扒又钟意食龙虾,所以前前后后都有几个朋友介绍我一定要去食😋😋 而且$688/set,性价比其实真系几高,我谂疫情前真系唔会见到有呢d set🙊上网book位都唔算难,仲remark左希望有窗边位🙈🙈不过去到先知餐厅位于喜来登酒店4楼,所以个海景唔算特别开扬,不过坐到窗边位都系开心既🤣🤣坐低之后,侍应会拎一盘扒出黎,介绍餐厅各款牛扒。我见到块带骨肉眼扒,其实真系心心眼架,不过散叫块扒仲贵过我成个set😅😅所以我都系乖乖地叫返个龙虾牛柳餐😅😅*3-Course Steak & Lobster Menu $688*📍块面咁大既洋葱包点完餐倾咗一阵计,侍应就送上一个仲大过块面嘅洋葱包,个包仲系热架🥰外层好脆,有咸咸地既葱香味👍🏻不论系就咁食定系配龙虾汤,都一样咁好味😋😋不过千祈唔好食咁多,如果唔系包你后面既野食唔晒😅😅📍头盘:沙律或者龙虾汤既然我咁钟意食龙虾,点会放过龙虾汤。套餐入面嘅龙虾汤份量唔算大碗,但系非常浓郁又creamy,就算唔大碗都好易会饱,而且仲有一大旧龙虾肉👍🏻👍🏻📍主菜1:免翁牛柳免翁牛柳就即系成条牛柳既中间部位,🥩得6oz即系得大约170克,朋友睇到餐
📍块面咁大既洋葱包
不过千祈唔好食咁多,如果唔系包你后面既野食唔晒😅😅
📍头盘:沙律或者龙虾汤
📍主菜1:免翁牛柳
免翁牛柳就即系成条牛柳既中间部位,🥩得6oz即系得大约170克,朋友睇到餐厅即刻话唔够食。我呢d做足功课嘅当然知道,呢度d野样样都好大份,加加埋埋其他野都一定会够饱食唔晒。如果纯粹真系加钱转大块d既牛柳唔需要啦。
如果大家都可以唔使就住个银包,建议大家加$400-$600转肉眼扒,而我就因为要就住个银包,所以就冇upgrade到啦🙈
正式讲返块扒,叫左medium rare....生熟程度适中,肉质嫩滑又有牛味,不过我都系钟意肉眼有油脂既口感🙊
👎🏻不过应该系块扒rest得唔够,我未开始切块扒已经出晒血水,严重影响卖相👎🏻
📍主菜2:3选1~龙虾尾/蟹饼/烟肉焗带子
龙虾尾:肉质有弹性亦都唔会有雪味,起咗肉又方便进食。另外有跟牛油清,可以令到龙虾肉质更Juicy👍🏻👍🏻😋😋
珍宝蟹饼:呢一个蟹饼未切,已经睇到一丝丝既蟹肉,真系未食过咁足料既蟹饼👍🏻👍🏻d蟹肉多到切开就好容易会散。
📍配菜:芝士松露炸薯条同炒蘑菇
配菜份量好大份,连系’薯条怪’既我地两个人都食唔晒一份薯条🤣🤣又系我钟意既幼薯条,新鲜炸起配上芝士同白松露,又系无法抗拒既组合😜😜
至于炒蘑菇都做得好好,用牛油炒好香,另外菇味亦好重。
💁🏼♀️除此之外,另外仲有多款配菜可以拣
❣️❣️强烈建议配菜要share食❣️❣️
千祈唔好叫同款🤣🤣
📍甜品:法式焦糖炖蛋/朱古力心太软配雪糕
焦糖炖蛋几好味,不过层焦糖厚左少少,导致成个甜品甜咗少少,撬走晒d焦糖食就啱啱好😜😜
朱古力心太软流心效果满分,朱古力味都好重,不过真系太饱食唔晒🙌🏻🙌🏻
📍Mocktail $70
叫左”Fly Me to the Moon” & “Passion Show”
两杯都有少少似杂果宾治既感觉,唔难饮不过又冇咩特别🤣🤣
❣️如果大家有生日庆祝或者特别纪念日,记得预先同餐厅讲。餐厅会帮你影一张相送俾你同埋会有一个甜品送❣️